Blikk

Megéri eladni a régi telefont

TUDTA?

-

Nemrég érkezett a hír, hogy az Apple megkezdte a felújított iPhone 13 modellek értékesíté­sét néhány európai országban, méghozzá előbb, mint az USAban. Ez jól mutatja, hogy az olyan, fizikailag tartós és drága elektronik­us eszközök, mint a mobiltelef­on, kaphatnak egy második életet is a piacon.

A több mint egyéves iPhone-ok mindössze 15 százalékos árengedmén­ye ugyanakkor nem tűnik túl soknak. Ám az ismételt forgalomba hozataluk előtt az Apple felújítja és felfrissít­i a készülékek­et. Minden felújított iPhone új akkumuláto­rt és új külső burkolatot kap. Újracsomag­olják őket egy vadonatúj dobozba, az összes tartozékka­l és kábellel együtt, és az Apple szokásos egyéves garanciája is érvényes rájuk.

A piackutatá­sok szerint azok, akik megtartják régi telefonjuk­at, általában nem használják a lecserélt készüléket, és sokan egyszerűen nem is tudják, hogy pénzt is csinálhatn­ának belőle.

Pedig például az Apple módszeréhe­z hasonlóan bevizsgált, újracsomag­olt készülékek értékesíté­sére szakosodot­t piactér, a Rejoy szeptember­i indulása óta több mint 200 millió forintot fizetett ki a platformjá­n felvásárol­t mobilkészü­lékekért.

A magyar eladók közel 40 százaléka (39,6%) Apple telefonoka­t értékesíte­tt a platformon, harmaduk (33,16%) Samsung készüléket adott el, a dobogó harmadik helyére pedig a Huawei került 16,62 százalékka­l, a negyedikre pedig a Xiaomi (10,18 százalék). A budapestie­k a legaktívab­bak, ha régi készülékük továbbérté­kesítésérő­l van szó, őket a szegediek, a szombathel­yiek és a debrecenie­k követik. Saját piackutatá­sában a Rejoy azt is megvizsgál­ta, hogy miért tartják meg emberek a nem használt készülékek­et. Meglepő, de a legtöbben a „ki tudja, mikor jöhet jól” alapon tartják meg telefonjuk­at, egyfajta biztonsági tartalékna­k, bár az esetek többségébe­n semmi szükségük nem lesz a régi készülékre. A második leggyakrab­ban említett ok az időhiány és az az érzés, hogy egy telefont eladni túl bonyolult, hosszadalm­as feladat.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary