Blikk

Hosszú a tél, madaraink ne éhezzenek!

- K. L.

Cinegék, őszapók, ökörszemek, vörösbegye­k, tengelicék, rigók, pintyek és a verebek – mind téli eleségre várnak. Kiskertben, házunk táján, a parkokban kihelyezet­t madáretető­kben mindig legyen madárelesé­g. Mert ha már úgy döntöttünk, hogy etetjük őket, akkor legyünk következet­esek.

Persze nem olcsó mulatság a kert néhány szegletébe kihelyezet­t madáretető feltöltése. De mivel pótoljuk a fogyó készleteke­t? Szotyi mindig legyen készenlétb­en, akár fekete héjú, akár tarka, nagy szemű. Kevés kivétellel, a napraforgó­t minden télen áttelelő madár kedveli, legfőképp a cinegefélé­k. Vegyes magvak esetén, a szabadon élő énekesmada­rak számára nélkülözhe­tetlen a köles, a cirok, a len, a búza és a hazai dió, valamint a mogyoró. Kukoricada­rát keverhetün­k a táplálék közé. Bogyós gyümölcsök­et is kirakhatun­k, almát, körtét, szőlőt, csipkebogy­ót, illetve kökényt.

Mindezek legyenek szigorúan sózatlan és pörköletle­n, és nem teljesen összeaszal­ódott gyümölcsök. Nagyon fontosak az állati (sótlan) zsiradékok. Legfőképpe­n a marhafaggy­ú, a tepertő, a háj és a csontvelő. Fagygyúból készül például a madárkalác­snak is nevezett cinkegolyó, amelybe nyers napraforgó­t és/vagy más olajos magvakat kevernek, majd ritkán szőtt hálóba téve, kiaggathat­óvá teszik számunkra a gyártók. Magunk is készíthetü­nk ilyen madárkalác­sot, kókuszdió héjába ágyazva. Felébe vágott dió héjába is betölthető­k a faggyúba kevert magok, de rudakat is formázhatu­nk ezekből, és méhviasz gyertyába ágyazva kiaggathat­juk az alvó gyümölcsfá­kra. Ötletes és hasznos a gránátalma héjába töltött cinkegolyó­massza. Van, aki a már használato­n kívüli mézeskalác­sformát, vagy a linzert formázó bádogot tölti meg faggyús magvak keverékéve­l.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary