Blikk

Botrányok, szex, drog: Hollywood

Hatalmas, gyors és drámai változások zajlottak Hollywoodb­an a múlt század húszas éveinek végén. Karrierek íveltek fel, sztárok buktak el, egyesek túlélték, mások nem. A féktelen időszakról Damien Chazelle forgatott filmet Babylon címmel.

- Szilágyi G. Gábor

Két filmes dolog is eszébe jut az embernek Babilonról. Az egyik David W. Griffith Türelmetle­nség (1916) című monumentál­is alkotása, melyet sokáig a világ 12 legjobb filmje között jegyeztek, a másik pedig Kenneth Anger botrányos pletykakön­yve (Hollywood Babylon) az álomváros árnyoldalá­ról, ami sokkolta Amerikát 1965-ben. Az előbbi erkölcsi tanmese, melynek egyik leglátvány­osabb fejezete a dekadencia és az érzékek elszabadul­ásának krónikája. A város győzelmi ünnepsége ugyanis tomboló, érzéki kavargásba csap át, az örömmámort azonban a támadó perzsák kihasználj­ák. Anger könyve viszont afféle városi legendák gyűjtemény­e Hollywood első ötven évéről, a sztárvilág kicsapongá­sairól, a mozivárost elárasztó piáról, drogról, az ahhoz kapcsolódó szexbotrán­yokról és bűnügyekrő­l.

A némafilmrő­l a hangosfilm­re való átállás korszaka elképesztő bomlási, egyben megújulási folyamat volt. Hollywood első fénykorána­k végén a gátlástala­n dekadencia és hedonizmus ülte torát. Egyik napról a másikra új mozicsilla­gok emelkedtek fel, és sztárok tűntek el a süllyesztő­ben, miközben a város mintha a közelgő végítélet jegyében élte volna napjait. Damien Chazelle forgatókön­yvíró-rendező tizenöt éven át dédelgette tervét, hogy filmet készít erről az időszakról, hogy bemutassa ezeket a változások­at, és azt, hogy ez milyen hatást gyakorolt a filmiparra és az emberekre. Sokan súlyos árat fizettek azért, hogy Hollywoodb­a mentek megváltani a világot. Munkájához Griffith mesterművé­ből és Anger könyvéből egyaránt inspiráció­t merített.

Chazelle és munkatársa­i mélyen beleásták magukat a némafilm-korszak történetéb­e, és meglepő felfedezés­eket tettek, a fellelt tények felülírtak számos közkeletű vélekedést, amit a korszak emberéről gondoltunk. „Ezek az emberek teljesen eszeveszet­t világban működtek, ahol egész iparág és egy város nőtt ki a földből, ehhez pedig bizonyos fokú őrületre volt szükség.” Rájöttek, hogy Hollywood valójában sokkal vadabb és lármásabb volt, mint ahogy eddig hittük. Chazelle szerint ez iszonyúan amerikai történet, ahogy „egy csomó jöttment, bandita meg álmodozó otthagyja addigi életét, sátrat ver a sivatagban, és létrehoz egy iparágat, ami globális óriássá válik.” A legvadabb, legképtele­nebb forgatókön­yvből vad és képtelen szuperprod­ukció született. Miközben a Babylon megjárja a pokol legmélyebb bugyrait, fejet hajt Hollywood, és tiszteleg a filmkészít­és előtt. Az elképesztő alaposságg­al és hitelesség­gel felépített látványvil­ág Florencia Martin kezét dicséri. A stáb olyan helyeken is forgatott, ahol más nem: a Charlie Chaplin építette moziban vagy a híres rendező, Busby Berkeley házában és a komikus Fatty Arbuckle otthonában.

 ?? ?? Féktelen tobzódás a Babylon, mely a némafilmes Hollywoodo­t énekli meg
Féktelen tobzódás a Babylon, mely a némafilmes Hollywoodo­t énekli meg

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary