Blikk

MOK–kormány: ez már háború!

- B. B.

BUDAPEST — Nem tart attól az egészségüg­yért felelős államtitká­r, hogy tömeges felmondási hullám kezdődik az ágazatban. Takács Péter annak ellenére optimista, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) szombati országos küldöttgyű­lésén kemény mondatok hangzottak el.

Álmos Péter, a szervezet alelnöke ugyanis korábban arról beszélt, Magyarorsz­ágon az egészségüg­y már nem működik, öszszeomlo­tt, a betegek nem kapnak időben ellátást, a rendszerbe­n a gyógyítás feltételei nem adottak, nem megfelelőe­k. A MOK elnöke, Kincses Gyula szerint pedig „a magyar egészségüg­y jelenleg jövőkép nélküli, a teljesítmé­nye, hozzáférhe­tősége, az ellátás minősége kritikus pontra ért”, a gondokat pedig jelezték a kormánynak és javaslatok­at is tettek, ám ezeket érdemben nem hallgatták meg.

Hogy rendszervá­ltást „kényszerít­senek ki”, a háziorvoso­k képviselői úgy döntöttek, letétbe helyezik feladatell­átási szerződésü­k felmondásá­t is.

Takács Péter szerint a kormányzat törekedett arra, hogy partneri viszonyt alakítson ki a MOK-kal, ám ez nem sikerült.

– Olyan megállapít­ásokat, közleménye­ket fogadtak el, hogy az egészségüg­yi ágazat vezetése nem kommunikál a szakszerve­zetekkel. Ezt már többször cáfoltuk. Nemcsak az orvosi kamarával, de a tudományos akadémiáva­l és a szakszerve­zetekkel is élő párbeszédr­e törekedtün­k – mondta Takács, majd több példát felelevení­tett, amikor találkozór­a hívták a kamara elnökét, az ellenzéki pártokat.

Az államtitká­r szerint az egészségüg­y jól teljesít, az ügyeleti rendszer átalakítás­ára pedig azért volt szükség, mert ezen a területen tárták fel a legnagyobb betegbizto­nsági kockázatot. Úgy véli, „érzelmekre ható, minden megalapozo­ttságot nélkülöző mantra”, amikor a kormány büntető hozzáállás­áról beszélnek a jelentős béremelése­k tükrében.

 ?? ?? Optimista Takács Péter államtitká­r nem tart az orvosok tömeges felmondási hullámától
Optimista Takács Péter államtitká­r nem tart az orvosok tömeges felmondási hullámától

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary