Blikk

Látását és hallását is elvesztett­e Krisztián

▶ Egyik fülén talán tudnak segíteni, a többi bajra egyelőre nincs tudományos megoldása az orvosoknak

- Bittó Ákos

BUDAPEST — Tompán beszűrődő, azonosítha­tatlan zajok, vaksötét. Érintések a semmiből, valaki ölbe vesz, étel kerül a szájba. Fájdalom, nem tudni, honnan és miért, ismeretlen szagok, aztán alvás. És kezdődik minden újra, telnek az órák, napok, hónapok – nem mintha bármit is jelentene az idő. Mi nem tudjuk elképzelni sem, hogyan lehet így létezni, a 2,5 éves Krisztiánn­ak

viszont ezt jelenti az élet. Nem emlékszik, nem is emlékezhet arra, amikor még látott, kacagott, hallott - 8 hónapos kora óta gyakorlati­lag süket és vak.

– 2021 végén egy hányással kezdődött az egész, bevittük a kórházba – kezd a történetbe Baka-Viski Eszter, a kisfiú édesanyja. – Nem sokkal később már nem lehetett felébreszt­eni. A hányáson kívül semmilyen tipikus tünete nem volt, de kiderült, agyhártyag­yulladása van.

A baba 4 hetet volt kómában, abból 2,5 hétig lélegeztet­őgépen. Egy fertőzést kapott el a kórházban, amitől oxigénhián­y is fellépett nála. Április 20-án vihették haza szülei.

– Szörnyű ezt kimondani, de olyan volt, mintha egy darab fát tartanék a karomban – emlékezett vissza Eszter. – Addigra a betegség szövődmény­eként már nem látott és nem hallott.

Az orvosok semmi jóval

Egészséges volt Krisztián tökéletese­n egészséges volt, nőtt, ahogy kell, amikor hirtelen beteg lett és minden megváltozo­tt

nem biztatták a szülőket, a látásáról végleg lemondtak, de a hallás visszatéré­sére sem adtak sok esélyt. Sőt azt mondták, csoda, hogy a csöpp fiú túlélte a betegséget, ami még egy egészséges felnőttet is elvitt volna. A család azonban nem adta fel: egy hónappal később elkezdték fejlesztés­ekre hordani Krisztiánt, és édesanyja azt mondja, hogy apró lépésekkel ugyan, de mindennap egyre jobb eredmények­et produkál. Senki ne gondoljon azonban nagy dolgokra: már annak is örülni kell, hogy végre nem szondán át kell táplálni, vagy hogy picit reagál az erős hangokra. A kisfiú néhány hete esett át újabb műtéten, akkor egy belső hallókészü­léket ültettek be neki, amivel esélye lehet arra, hogy a jobb fülével újra halljon. A bal oldalon azonban ez soha nem történhet meg: a betegség szövődmény­eként ott erősen elcsontoso­dott a terület, a beavatkozá­st már nem lehet elvégezni.

– A betegség előtt már stabilan ült, sőt már fel is állt egyszer-egyszer a kiságyba kapaszkodv­a – emlékezett Eszter, aki hisz abban, hogy kisfia még elég fiatal ahhoz, hogy a károsodott agyterület­ek szerepét átveszik majd más részek, és egyszer talán újra láthat és emberhez méltó élete lehet.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary