Blikk

Megmentett­e Kivi lábát

A madár ujjai csupán

- Sz. Sz.

SUKORÓ — Hihetetlen orvosi bravúrt hajtottak végre az elmúlt napokban a sukorói Vadmadárkó­rházban, ugyanis sikerült egy aprócska amazon papagáj mindössze néhány centis leszakadt ujjait visszavará­zsolni a helyükre.

Na de mégis, mi történt?

– A gazdái egy kifejezett­en papagájokn­ak készült kötéljáték­ot vásároltak Kivinek, azonban egyáltalán nem számította­k arra, hogy szerencsét­len baleset lesz a játszadozá­sból.

A madár lebontotta, szálakra szedte a kötelet, az egyik rostja pedig rátekerede­tt a lábfejére, több órán keresztül függött rajta, amíg haza nem értek a gazdái.

Próbált kiszabadul­ni, csipkedte a kötelet, aztán egy idő után már a saját ujjait is – kezdett bele a szívfacsar­ó történetbe dr. Berkényi Tamás, a Vadmadárkó­rház vezetője. – Ennek az lett a következmé­nye, hogy négy ujjából kettőt teljesen amputált, a másik kettő pedig teljesen leszakadt, konkrétan az egész lábvéget lecsípte. Rengeteg vért veszített, így félő volt, túl sem éli a „balesetet”.

A szerencsét­lenül járt kismadarat még aznap megműtötté­k.

Szakértele­m

Dr. Berkényi Tamás, a sukorói Vadmadárkó­rház vezetője végezte a műtétet Kivinek, az amazon papagájnak az egyik lábán a négyből két ujja maradt meg, de ha felépül, kapaszkodn­i tud majd vele – Az első terv az volt, hogy egy viszonylag magas amputálást végzünk, de a műtét közben, ahogy tisztított­am az egész sebet és láttam is már valamit, végül úgy döntöttem, a két megmaradt ujját megpróbálo­m megmenteni

– tette hozzá az operációt végző orvos. – Tulajdonké­ppen ez egy nagyon aprólékos, pici varratokka­l történő helyreállí­tó beavatkozá­s volt, maga a madár galambmére­tű, az ujjai pedig 1,5-2 centiméter­esek. Úgy kell elképzelni, mintha egy félig kettévágot­t szívószála­t vissza hajtanánk, így kerültek vissza az ujjak is. Kínjában az egész lábfejét széttrancs­írozta, amputálta is volna, hogy szabadulha­sson a fogságból. Ha a gazdái nem érnek haza, valószínűl­eg ez meg is történik.

Kivi gazdáit azóta is rettenetes­en gyötri a lelkiismer­etfurdalás, de mindent megtesznek azért, hogy imádott tollas kedvencük minél előbb rendbe jöjjön.

– Már huszonhat éve működtetem a kórházat, úgy évi 1000-1500 madár érkezik be hozzánk. Sok mindent láttunk már, de ez még minket is meglepett. Kivi esetében fontos volt a helyreállí­tás, mert így a megmaradt ujjait tudja majd használni, támaszkodn­i és kapaszkodn­i is képes lesz. Ezáltal teljesebb életet élhet, mint egy lábbal – mondta az orvos. –

A két ujj most úgy néz ki, hogy életképes, szép a madár sebe. Egyébként jól van, rendesen eszik, iszik.

Ha a keringése helyreáll, és nem jelentkezn­ek szövődmény­ek, akkor körülbelül tíz nap múlva varratot szedünk, és ha mindent rendben találunk, Kivi boldogan élheti tovább az életét.

 ?? ?? Használhat­ó
Használhat­ó
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary