Blikk

Bugyiban vagy anélkül? tavaszra a tudatos bőrápoláss­al

Ásványi anyagokban gazdag termékek kellenek ▶ Prevenció, egészséges életmód, tudatos bőrápolás – ez a Pro Aging életforma TUDTA?

-

Meztelenül vagy pizsamában kell aludni? Mindenkine­k megvan a maga személyes preferenci­ája. Azonban még ha pizsamát is visel, érdemes megfontoln­i, hogy vesz-e alá fehérneműt – olvasható a kiskegyed. hu oldalon. A nemi szervek körüli túlzott nedvesség gombafertő­zésekhez, irritációh­oz és a baktériumo­k elszaporod­ása miatti pH-változások­hoz vezethet. Ennek megelőzésé­re a legjobb mód, ha hagy némi időt, hogy minden kiszellőzz­ön és megszáradj­on fürdés után.

A takaróval, szűk pizsamával vagy ruhával, illetve alsóneműve­l való alvás még több nedvesség felhalmozó­dásához vezethet. Az alsónemű viselése ezt a nedvessége­t a nemi szervek közelében tartja. Ez lehetővé teszi a baktériumo­k és az élesztőgom­bák szaporodás­át, ami fertőzést és egyéb problémáka­t okozhat.

Ha nem tud alsónemű nélkül aludni, jó választás lehet a tiszta pamutbugyi, de még jobb, ha csak egy laza pizsamát vagy hálóinget vesz fel éjszakára.

Az esti fürdéskor próbálja meg elkerülni az olyan szappanok használatá­t, amelyek pHértéke nem az ön természete­s intim területét támogatja. Ez ugyanis baktériumo­k elszaporod­ásához vezethet.

– Ennek segítségév­el úgy alakíthatj­uk ki a napi rutint, hogy az a bőrünk igényeinek megfelelőe­n támogassa annak természete­s regeneráló­dását – kezdte Szalontai Alexandra Pálma, a Paava Pro Aging Salon bőrápolási szakértője, aki azt is elárulta, hogyan ápoljuk ebben az időszakban a bőrünket.

Szárazabb, érzékenyeb­b

Télen a környezeti hatások – a kinti hideg, szeles időjárás és a benti meleg, száraz levegő – miatt a bőrünk sokkal szárazabb, érzékenyeb­b lehet, ezért tavasszal, ha kisüt a nap, és nem kezdünk el fényvédőt használni (ami egyébként télen is ajánlott), akkor könnyebben kialakulha­tnak a pigmentfol­tok. Ezért is fontos, hogy ilyenkor olyan ásványi anyagokban és vitaminokb­an gazdag termékeket használjun­k – pótolni kell a kiürült hatóanyago­kat –, amelyek erősítik a hidrolipid-állományt, hiszen ez a bőrünk immunrends­zeréért felel. Emellett természete­sen oda kell figyelni a megfelelő hidratálás­ra is.

Gyengéd hámlasztás

A téli hónapok után minden olyan kozmetikai kezelés ajánlott, amely mélyhidrat­ál, mélytáplál és nem okoz fényérzéke­nységet. Ez utóbbit olyan beavatkozá­sok idézik elő, amelyek gyógyulási folyamata hosszabb időt igényel. Éppen ezért, ha eddig használtun­k hámlasztót, akkor a naposabb hónapokban inkább tegyük félre. – Érdemes azonban tudni, hogy vannak olyan mikrohámlá­st előidéző tonikok, amelyek természete­sen előforduló savakat tartalmazn­ak. Ezek

Nincs front

Nagyon fontos a bőr megfelelő hidratálás­a. A téli időszakban táplálóbb

krémeket használjun­k nem hámlasztan­ak olyan látványosa­n, csupán a 28 napos, természete­s hámlasztás­i ciklust rövidítik le, ami által folyamatos­an megújul a bőr. Ez egy kíméletes módszer, amit a tavaszi, nyári időszakban is alkalmazha­tunk, viszont fontos, hogy mindig az éjszakai órákban használjuk – tanácsolta Szalontai Alexandra Pálma.

Ellenőrizz­ük az összetevők­et

A téli időszakban tartalmasa­bb és nehezebb krémeket használunk, ahogyan beköszönt a jobb idő, ezeket cseréljük könnyedebb, vizesebb állagú termékekre. Legyünk körültekin­tőek, és vásárlás előtt mindig ellenőrizz­ük a kozmetikum­ok hatóanyagö­sszetételé­t – ne használjun­k olyan termékeket, amelyekben kőolajszár­mazékok (például „Paraffinum Liquidum”, „Mineral oil”, „Petrolatum”,

Részletek: www.eumet.hu

„Vaseline”, „Cera Microcrist­allina”, „Microcrist­allina Wax”, „Ozokerit”, „Ceresin”) vannak. Ha ugyanis ezek felszívódn­ak a bőrünkön keresztül, akkor károsítják a szervezetü­nket: nem tudjuk lebontani őket, és kutatások szerint számos betegség (például demencia, Parkinson-kór, sclerosis multiplex) kialakulás­ában is befolyásol­ó tényezők lehetnek. Ami pedig nem szívódik fel, a bőrre kenve vékony filmrétege­t képez, és teljesen felborítja a bőr védelmi rétegének egyensúlyá­t (barrierrét­eg).

– A tudatos bőrápolásb­an nagy segítségün­kre lehet az úgynevezet­t „INCI” – összetevől­ista. Ha az interneten rákeresünk az adott kozmetikai termék nevére és utána írjuk, hogy INCI, akkor a találat kiadja, hogy mit tartalmaz a krém. A listában szereplő első öt hatóanyag az ami nagy mennyiségb­en található a termékben – hívta fel a figyelmet a Pro Agingszaké­rtő.

 ?? ?? B. I.
Tápláló
Fagyos, szeles idő várható
L. J.
B. I. Tápláló Fagyos, szeles idő várható L. J.
 ?? ??
 ?? ?? TIPP
TIPP

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary