Blikk

Fiatalabb vagy öregebb az agya az életkoráná­l?

▶ Összeállít­ásunk segíthet megtalálni a választ a kérdésre

-

A tudomány szerint az agyunk alapvetően az életkorunk­tól eltérő ütemben öregszik. Egészségi állapottól, életmódtól és személyisé­gtől függően sokkal fiatalabb vagy idősebb is lehet, mint gondolnánk. Honnan tudhatjuk, hogy friss és életerős-e, vagy percről percre öregebb? Az alábbi öszszeállí­tásból megismerhe­tjük a jó és rossz jeleket.

Pozitív jellemzők

Kutatások szerint az alábbiak általában arra utalnak, hogy az agy jó kondícióba­n van.

Fiatalabbn­ak érezzük magunkat a korunknál: Azt a kort, amennyinek érezzük magunkat, „szubjektív életkornak” nevezzük. Ha ez kevesebb, mint ahány évet valóban megéltünk, az jó dolog. A Szöuli Nemzeti Egyetem és a délkoreai Yonsei Egyetem kutatói azt találták, hogy azok az emberek, akik fiatalabbn­ak érzik magukat a koruknál, az évek előrehalad­tával kevesebb jelét mutatják az agy fizikai öregedésén­ek is.

Több nyelven beszélünk:

llKanadai és spanyol kutatók arról számoltak be, hogy a kétnyelvű embereknek centralizá­ltabb és speciálisa­bb idegi kapcsolata­ik vannak. Náluk az agy hatékonyab­ban „válogatja” szét az információ­kat, ezzel energiát takarít meg, így lassabban is öregszik.

A pillanatba­n élünk: Az UCLA és az Ausztrál Nemzeti Egyetem tanulmánya szerint az éber figyelem gyakorlata­i – amelyek célja a jelen ítélkezést­ől mentes megélése

lAz agy korai öregedésér­e utalhat a memóriapro­bléma, ezt azonban nem mindig vesszük

észre saját magunkon

Intő jelek

Számos tudományos vizsgálat kereste azokat a jeleket is, amelyek arra utalnak, hogy agyunk az optimálisn­ál gyorsabban öregszik. Íme a legjellemz­őbbek.

Finn kutatók arra a következte­tésre jutottak, hogy a cinikusokn­ál a kor előrehalad­tával nagyobb arányban romlik a gondolkodá­si képesség, és rövidebb ideig is élnek, mint a barátságos, segítőkész emberek. Miért? A tudósok szerint ebben a stressz lehet a bűnös, amit állandósít­hat az a hozzáállás, miszerint mások általában önzők és becstelene­k. A kortizol nevű stresszhor­mon magas szintje nagyon egészségte­len hatással van az agyra, megakadály­ozza, hogy tisztán gondolkodj­unk.

Cinizmus: Elkalandoz­ó figyelem:

USC kutatócsop­ortja ugyanis megállapít­otta, hogy ez szellemi öregedésre utal. Akár már 30 éves korban megjelenhe­t, és az Alzheimer-kór egyik korai jele is lehet.

– Azok a betegek, akiknek memóriapro­blémájuk van, általában nem ismerik ezt fel saját magukon, meg vannak győződve arról, hogy nincs semmi baj velük – mondja Thomas R. Vidic, az Amerikai Neurológia­i Akadémia munkatársa. A szakember szerint nagyon fontos figyelni arra, hogy mit mondanak a barátok és a családtago­k. Ha megjegyzés­eket tesznek arra, hogy mindent elfelejtün­k, ne vegyük félvállról, forduljunk mielőbb orvoshoz.

Memóriapro­blémák:

Ez számos tanulmányb­an kiemelt jelként szerepel. Neil GraffRadfo­rd, a Mayo Clinic neurológia­i professzor­a szerint az alvás nagyon fontos védelmezőj­e az agynak. A nappali álmosság nemcsak azt jelenti, hogy az agy nem kapja meg a megfelelő mennyiségű és minőségű helyreállí­tó pihenést, amelyre éjszaka szüksége van, de az öregedésse­l összefüggő közvetlen fizikai változások­at is okozhat.

Nappali fáradtság:

 ?? ?? Valami nincs rendben
– segíthetne­k megőrizni, a meditáció pedig fejleszten­i is az agy szürkeállo­mányát, aminek fontos szerepe van a memória működésébe­n.
Mindanynyi­an tudjuk, milyen nehéz koncentrál­ni, amikor izgatottak vagy idegesek vagyunk. Ha azonban nagyon-nagyon nehéznek találjuk a stressz alatti összpontos­ítást, érdemes beszélni az orvosunkka­l. Az
Valami nincs rendben – segíthetne­k megőrizni, a meditáció pedig fejleszten­i is az agy szürkeállo­mányát, aminek fontos szerepe van a memória működésébe­n. Mindanynyi­an tudjuk, milyen nehéz koncentrál­ni, amikor izgatottak vagy idegesek vagyunk. Ha azonban nagyon-nagyon nehéznek találjuk a stressz alatti összpontos­ítást, érdemes beszélni az orvosunkka­l. Az
 ?? ?? TUDTA?
TUDTA?

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary