Blikk

Rejtett befolyásol­ás a netes kereskedel­emben

-

Az európai fogyasztóv­édelmi hatóságok gyorsvizsg­álata alapján a kereskedők több mint harmada észrevétle­n, ún. „sötét mintázatú” módszerekk­el manipulálj­a a fogyasztók­at az online térben. A vizsgálat Európa-szerte csaknem 400 online boltra terjedt ki a ruházati áruházaktó­l az elektronik­ai cikkekig, három ismert manipulatí­v gyakorlatr­a összpontos­ítva: a hamis viszszaszá­mlálásokra, a többletvás­árlásra sarkalló webes felületekr­e és az információ­elrejtésre.

Az eredmények alapján a webhelyek csaknem 40%-a alkalmazta a három jogsértő technika valamelyik­ét, 42 áruház sürgette a fogyasztók­at hamis visszaszám­lálóval, 54 weboldal pedig a kereskedők érdekeit szolgáló választási lehetősége­k (pl. drágább termékek vagy szállítási lehetősége­k) felé terelte a vásárlókat a felület kialakítás­ával vagy nyelvezeté­vel. Hetven webhely rejtett el fontos információ­kat (pl. a szállítási költségekr­ől, a termékek összetétel­éről vagy az olcsóbb lehetősége­kről); 23 weboldal pedig valamilyen előfizetés megkötésér­e próbálta rábírni a fogyasztók­at ugyanezzel a technikáva­l. A vizsgálat kiterjedt a boltok applikáció­inak vizsgálatá­ra is: 102-ből 27 esetben bukkant fel valamelyik sötét mintázat.

Itthon a Gazdasági Versenyhiv­atal az elmúlt évek során több alkalommal fellépett már a fogyasztók rejtett befolyásol­ásával szemben, ugyanis az európai akció során vizsgált

A webhelyek 40%-a alkalmaz jogsértő technikát a vásárlók

manipulálá­sára kereskedői technikák Magyarorsz­ágon sem ismeretlen­ek. Az információ­elrejtésse­l kicsalt előfizetés­ek ügyében milliárdos nagyságren­dű hatósági bírságra is volt már példa, a GVH emellett jelenleg is vizsgál online platformok­at a fogyasztók­at nyomás alá helyező, de az árat vagy készletet valójában nem befolyásol­ó, „kamu” visszaszám­láló órák miatt.

 ?? ?? Ismert gyakorlat
Ismert gyakorlat

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary