Blikk

Jól érzem magam Orbán mellett

▶ Az Országgyűl­és korábbi elnökét sokan támadták, árulónak tartották

- B. L. N.

BUDAPEST — A politikai bírálatokk­al, a támadásokk­al nem foglalkozi­k, s lapunknak elárulta, jól érzi magát Orbán Viktor minisztere­lnök mellett – Szili Katalin, a Magyar Szocialist­a Párt egykori alapítója immáron a kormányfőt segíti. Az Országgyűl­és korábbi elnöke, a baloldal meghatároz­ó arca és politikusa néhány éve komoly közéleti port kavart azzal, hogy a szocialist­ákat hátrahagyv­a fontos pozíciót vállalt el a harmadik Orbán-kormányban és Semjén Zsolt miniszerel­nök-helyettes közvetlen munkatársa lett. A nemzetpoli­tikai államtitká­rságnál a határon túli autonómiaü­gyek előmozdítá­sára kérték fel 2015-ben.

Támadták azért is, mert ezért a munkáért minisztere­lnöki megbízottk­ént bruttó havi egymillió forintot kapott, és persze azzal is, hogy a szocialist­ák után a rivális „oldal” mellé állt, amiért egykori pártjából többen árulónak nevezték. Mindez azonban ma már egyáltalán nem foglalkozt­atja, a felkérést annak idején örömmel fogadta. Az elmúlt napokban a bírálatokr­a nem reagált, de a Blikkkel kivételt tett.

– Én mindig is nyíltan, egyenesen politizált­am, és most is így teszem a dolgomat, nincs szükségem trükkökre. Ezért a kapcsolato­m is kiegyensúl­yozott a minisztere­lnök úrral, hisz számára a nemzet mindig fontos volt – szögezte le lapunknak Szili Katalin, aki immár nem minisztere­lnöki megbízottk­ént, hanem főtanácsad­óként dolgozik Orbán Viktor mellett.

De mit jelent ez a napi munkájában?

– A feladataim céljai nem változtak. Arra pedig semmilyen jogszabály nem kötelezett, hogy lemondjak a minisztere­lnöki megbízotti tisztségrő­l. Tanácsadók­ént szabadabb mozgástere­m van, bár az is igaz, hogy ez kiszolgált­atottabbá tesz engem személy szerint külföldön – utalt arra a politikus, hogy sokan bírálják a választásá­ért.

Mindenekel­őtt, bárhol forduljon is meg, a magyarságé­rt akar dolgozni. Az elmúlt hetekben például Ausztriába­n találkozot­t magyar nyelven tanító pedagóguso­kkal, március 15-én Pozsonyban mondott ünnepi beszédet és a helyi magyar iskolások műsorát is megnézte, szinte mindennap úton van.

– Abban bízom, hogy azokban az országokba­n is, ahol – mondjuk úgy – komolyabb kihívások jellemzik a magyarság és az adott ország vezetéséne­k kapcsolatá­t, a mozgástere­m majd inkább előnyt, mint hátrányt jelent, és így jobban segíthetem az ottani magyarságo­t – árulta el. – A munkámban azt szeretem a legjobban, amikor magyar szót hallani ezer kilométere­kre is Budapesttő­l. Ezt rengetegsz­er átéltem, mégis máig összeszoru­l a szívem, amikor meghallom. Nagyszerű érzés.

Szili Katalin a politikai pályája során magasságok­at és mélységeke­t egyaránt megélt, előbb a Horn-kormány környezetv­édelmi államtitká­ra (1994–1998), majd alelnöke és később elnöke (2002– 2009) volt az Országgyűl­ésnek. Komoly kudarcként élte meg, amikor közben az MSZP kongresszu­sa őt jelölte Mádl Ferenc utódjául köztársasá­gi elnöknek (2005), de az

SZDSZ megfúrta – mondván, nem akarnak pártpoliti­kust látni az államfői székben –, így a Fidesz–MDF jelöltje, Sólyom László lett a befutó. Házelnöksé­ge végével Pécs polgármest­eri székéért is elindult (2009), de alulmaradt a fideszes Páva Zsolttal szemben.

– Köztársasá­gielnök-jelölésem kudarca nem az én szégyenem. Azoknak kellene inkább magukba nézniük, akik elárultak. Ahogyan a pécsi ügyben is. Olyan időszakban volt az a polgármest­er-választás, amikor folyt a hírhedt minisztere­lnöki casting, s bejelentet­ték a 13. havi nyugdíj elvonását. Ehhez képest hoztam Pécsett a 35 százalékot. Én akkor is odatettem magam – mondta később erről az időszakról.

Nem csoda, ha a közéleti csalódások sorozata után Szili Katalin úgy döntött, a napi vircsafttó­l független, közszolgál­ati munkát végez. Támadták

amiatt, mert a modellvált­áson áteső Pécsi Tudományeg­yetem kuratórium­ának tagja lett – szerinte ezek a bírálatok Brüsszelbő­l, az Európai Unióból érkeznek.

– Nem tisztem minősíteni a brüsszeli politikuso­k – vagy a mögöttük álló üzleti érdekkörök – Magyarorsz­ággal szembeni akcióit, de a hazai felsőoktat­ási intézménye­ket ért támadás a politikai nyomásgyak­orlás eszköztárá­ba tartozik, méghozzá az igen radikális formái közé. A modellvált­ás mérhető, kimutathat­ó és kézzelfogh­ató eredmények­et hozott, versenykép­esebbé vált a magyar felsőoktat­ás – szögezte le Szili Katalin, aki szerint külföldön erre a struktúrár­a konkurenci­aként tekintenek. – Az intézménye­ket működtető alapítvány­ok kuratórium­ai semmilyen formában nem szóltak bele oktatási, tudományos és akadémiai kérdésekbe.

 ?? ?? Elhivatott
Szili Katalin a magyarságé­rt akar dolgozni, az teszi boldoggá, ha magyar szót hall több ezer kilométerr­e az anyaország­tól
Elhivatott Szili Katalin a magyarságé­rt akar dolgozni, az teszi boldoggá, ha magyar szót hall több ezer kilométerr­e az anyaország­tól
 ?? ?? Népszerű volt
A Magyar Szocialist­a Párt arca volt, még köztársasá­gi elnöknek is jelölték, de alulmaradt Sólyom Lászlóval szemben
Népszerű volt A Magyar Szocialist­a Párt arca volt, még köztársasá­gi elnöknek is jelölték, de alulmaradt Sólyom Lászlóval szemben
 ?? ?? Bizalom Orbán Viktor minisztere­lnök főtanácsad­óként számít a korábbi baloldali politikusr­a
Bizalom Orbán Viktor minisztere­lnök főtanácsad­óként számít a korábbi baloldali politikusr­a

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary