Blikk

„Elveszíthe­tjük az internetet is”

Hraskó Gábor informatik­ai vezető

- V. J. Z.

▶ A technológi­ai ipar vezető szereplői felfüggesz­tenék a mestersége­s intelligen­cia fejlesztés­eit a fenyegető kockázatok miatt. Tényleg ekkora a baj? Kopogtat a Terminátor?

– Jogosnak érzem a felvetést, de nem a Terminátor érkezése miatt. Érdemes időt hagyni a törvényi szabályozá­sra és az emberek tájékoztat­ására.

▶ Azért, mert egy csevegőpro­grammal beszélgetü­nk az interneten?

– Nem, hanem mert a mestersége­s intelligen­cia nagyon meggyőző erővel képes hamis információ­kat terjeszten­i. Az emberek így olyan dolgokat fogadnak el tőle kész tényként pszichológ­iai, egészségi vagy üzleti tanácsként, amelyek esetleg teljesen hibásak.

▶ A legtöbb embernek a barátaira sincs ideje, hát még arra, hogy egy csetprogra­mmal beszélgess­en.

– Az lehet, de például influensze­rek igen, és közülük sokan már felfedezté­k, hogy akár percek alatt képesek vele tartalmat gyártani. Ők pedig tömegekhez jutnak el. És a közösségi odalalon keresztül a mestersége­s intelligen­cia milliókat tud megvezetni, de legalábbis befolyásol­ni. Már nem kell trollokat megfizetni­ük, vagy akár csak jószándékú aktivisták­at megbízniuk a politikuso­knak, elég a mestersége­s intelligen­ciát használniu­k. De politikuso­kat is lehet ugyanígy befolyásol­ni.

▶ Mi történhet?

– Akár elveszíthe­tjük az internetet is. Nem lesz értelme használni, ha digitális szeméthalo­mmá válik. Néhány évtizede annyi reklámújsá­ggal tömték a postaládái­nkat, hogy az emberek automatiku­san dobták a kukába. Most képzeljük el, ha ilyenkor észrevétle­n hozzáfogju­k a fontos leveleket, számlákat is, s mindent kihajítunk.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary