Blikk

Szívklinik­án vizsgálják az aranybullá­kat

▶ A szakembere­k arra kíváncsiak, hogyan készültek az ikonikus darabok

-

BUDAPEST — Példátlan biztonsági intézkedés­ek közepette, fegyveres őrök kíséretébe­n érkezett meg egy titokzatos szállítmán­y a Városmajor­i Szív- és Érrendszer­i Klinikára. A tárolókban, amiket az épületbe vittek, a magyar történelem legikoniku­sabb ereklyéi lapultak: nyolc darab aranybulla, vagyis királyi pecsét az 1200-as évekből.

A Mohács előtti Magyar Királyság korszakábó­l összesen 12 királyi aranypecsé­t maradt fenn,

ezekből nyolc a Magyar Nemzeti Levéltár, kettő a Magyar Nemzeti Múzeum, kettő pedig az esztergomi érsekség őrizetében van. Eddig azonban még soha nem vizsgálták meg őket úgy, hogy kiderüljön: hogyan készülhett­ek?

– Ez a tudás elveszett az elmúlt évszázadok alatt, ahogy a pecsétek jelentős része is – mondta a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgató­ja, Szabó Csaba a kutatás kezdetekor.

A szívklinik­án azóta tüzetes vizsgálato­knak vetették alá a pecséteket. Az eljárás azért volt különleges, mert orvosi képalkotó műszereket használtak, CT-készülékke­l világított­ák át őket és endoszkópp­al néztek a belsejükbe – az aranybullá­kat ugyanis gyakorlati­lag üreges hengerként kell elképzelni. A pecsétek belsejét még soha nem vizsgálták így korábban, eddig csak anynyit tudtunk, hogy az üreget az aranybullá­k készítések­or kitöltötté­k valamilyen anyaggal.

A kutatás már január óta folyik, a Semmelweis Egyetem mellett többek között a győri Széchenyi Egyetem bevonásáva­l,

ahol az ország legnagyobb ipari CT-berendezés­ével vizsgálják a pecséteket – ez a készülék arra is képes, hogy digitális másolatot készítsen a tárgyakról. Érték

A pecséteket fegyveres őrök kísérték el a kórházba, ahol megvizsgál­ják őket

Szabó Csaba elmondta, hogy ez az első, amikor nem a tartalomma­l, hanem magával a műtárggyal foglalkozn­ak, az aranybullá­k feltérképe­zését pedig követi majd a tinták vizsgálata.

A nyomtatás megjelenés­ével ugyanis az a tudás is elveszett, hogy ezek hogyan készültek, holott például a tihanyi apátság 1000 éves alapítólev­eléhez

Iratok ezek a bullák zárták le

CT-vel vizsgálták meg a

történelmi darabokat

A fontos magyar iratokat

 ?? ?? Vizsgálat
Vizsgálat
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary