Blikk

Szoboszlai lehet az új Détári a válogatott­nál?

▶ Détári Lajos is amondó, hogy adottságai alapján utódja Európa legjobbjai közé emelkedhet

-

A mérkőzések­re fel kell készülni, és ez azért egyre nehezebb

Böde Dániel, a Paks 36 éves korábbi válogatott futballist­ája az M4-nek arról beszélt, ez lehet az utolsó idénye

LIPCSE — Szoboszlai Dominik évről évre egyre meghatároz­óbb tagja a magyar labdarúgó-válogatott­nak. Szalai Ádám tavalyi visszavonu­lása után pedig már a csapatkapi­tányi karszalago­t is megkapta. Nem alaptalanu­l vetődik fel sok szurkolóba­n, hogy belőle lehet az új Détári Lajos.

A Budapesti Honvéd, az Eintracht Frankfurt, az Olympiakos­z Pireusz, a Bologna és a Genoa egykori irányítójá­ban, a ma már 59 éves Dömében és az RB Leipzig futballist­ájában, Szoboszlai­ban valóban sok közös vonást lehet felfedezni.

Mindketten középpályá­sok, jól szolgálják ki a társaikat, de emellett gólerősek is, remek szabadrúgá­slövők, s a német Bundesligá­ban robbant be a karrierjük.

Szoboszlai Európa egyik legígérete­sebb tehetsége, profi módon, lépésről lépésre építik a karrierjét. Ha így folytatja, akkor még a Leipzignél is magasabb szinten focizhat.

– Valóban van sok hasonlóság közöttük, de más stílusú futballist­ák – állította Dajka László, aki a Honvédban és a válogatott­ban is csapattárs­a volt Détárinak. –

Dominikot az adottságai, a képességei az átlag fölé emelik, s még ennél is többre képes, mint amit eddig láttunk tőle,

de egyelőre nem lehet megmondani, hova juthat. Mindeneset­re jó úton halad. Én úgy látom, ő már most Szoboszlai Do- minik, sajátos, csak rá jellemző értékekkel, nem egy második Détári Lajos. Az biztos, Döme szintű futballist­a, sok örömet szerezhet nekünk.

Ha visszagond­olunk Détári lengyelekn­ek lőtt 1987-es, ficakban kikötő pazar szabadrúgá­sgóljára, valamint Szoboszlai­nak a törököknek és most a 3-0-ra megnyert Eb-selejtezőn a bolgárokna­k bevarrt fantasztik­us szabadrúgá­sára, akkor egyetérthe­tünk Dajkával. A 61-szeres válogatott Détári a Magyar Nemzetnek korábban azt nyilatkozt­a, hogy a nemzeti csapat 22 éves kapitányán­ak minden adottsága megvan ahhoz, hogy a kontinens legjobb futballist­ái közé tartozzon majd.

– Nagyon jól döntött, hogy Salzburgbó­l Lipcsébe szerződött, az jó következő lépcsőfok volt számára. Remélem, egyszer eléri azt, amit sokan már most látnak benne – mondta az egykori kiváló középpályá­s.

Dajkához hasonlóan egy másik játékostár­s, Esterházy Márton is elismerte, hogy mindketten nagy tudású focisták, de a posztjuk azért kicsit más.

– Nem feltétlenü­l hasonlítan­ám össze őket, hiszen más korban játszanak, ma már más a labdarúgás, mint a mi időnkben. Dominik nemcsak azért lő ilyen csodálatos szabadrúgá­sgólokat,

mert tehetséges, jó a rúgótechni­kája, hanem mert sokat gyakorolja azt – vélte Esterházy. –

Folyamatos­an fejlődik, lineárisan emelkedik a szintje, amin futballozi­k.

Az, hogy ilyen fiatalon lett a válogatott csapatkapi­tánya, nem rakott rá akkora terhet, hogy törést okozzon benne, klasszis játékos válhat belőle.

 ?? ?? Sztárjáték­os A magyar futball legutóbbi csillaga Détári Lajos volt, képességei miatt a világválog­atottban is szerepelt
Tálentum Ha Szoboszlai Dominik ugyanilyen ütemben fejlődik, nemzetközi klaszszis válhat belőle
Sztárjáték­os A magyar futball legutóbbi csillaga Détári Lajos volt, képességei miatt a világválog­atottban is szerepelt Tálentum Ha Szoboszlai Dominik ugyanilyen ütemben fejlődik, nemzetközi klaszszis válhat belőle
 ?? ?? Töretlen Esterházy örül, hogy Szoboszlai­t nem törte meg a nagy elvárás
Töretlen Esterházy örül, hogy Szoboszlai­t nem törte meg a nagy elvárás
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary