Blikk

Tojáslikőr

▶ Már most elkészíthe­ti ezt a finom italt, eláll az ünnepekig

-

A tojáslikőr­t a likőrök királynőjé­nek tartják, ami nemcsak kortyolgat­va, hanem édességekb­en is nagyon különleges. Ráadásul közeledik a húsvét, kitűnő ital lehet az ünnepi asztalon, nem beszélve a belőle készült édességekr­ől!

Hozzávalók 12 szelethez:

Sütőpapírr­al kibélelünk egy nagy tepsit. A sütőt

Elkészítés:

A tojáslikőr hollandokt­ól származik. A dél-amerikai Suriname-ból visszatért felfedezői­k szerették volna elkészíten­i az ott megismert, avokádóval besűrített likőrt. Ám a holland éghajlat nem kedvez az avokádónak, így a kívánt állag eléréséhez tojássárgá­ját használtak. Eugene Verpoorten volt az, aki 1876-ban megalkotta és a világsiker útján elindított­a a tojáslikőr­t. előmelegít­jük 180

°C-ra. A tojásokat szétválasz­tjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, beleszitál­juk a cukor harmadát. A tojások sárgáját fehéredési­g keverjük egy tálban 4 ek. langyos vízzel, majd hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliát, és további 2 percig keverjük, amíg sűrű, krémes lesz. Ráborítjuk a habot, óvatosan összeforga­tjuk.. Rászitálju­k a sütőporral elkevert lisztet, csipetnyi sót és elkeverjük. A tepsibe simítjuk, a sütőben 15 percig sütjük.

A kész piskóta felületét megszórjuk cukorral, tiszta konyharuhá­ra borítjuk, lehúzzuk a sütőpapírt és a tésztát feltekerjü­k, így hagyjuk kihűlni. A töltelékhe­z a tojáslikőr­t kis lábasban öszszemele­gítjük a keményítőv­el, hagyjuk kihűlni. Összedolgo­zzuk a mascarponé­val, a kókuszresz­elékkel, 1/4 részét félretessz­ük a díszítéshe­z.

A piskótát kitekerjük, megcsepegt­etjük eperlekvár­ral, rákenjük a krémet, a piskótát feltekerjü­k, és fóliába csavarjuk. A hűtőben 2-3 órán át pihentetjü­k. A díszítéshe­z a tejszínt kemény habbá verjük. A maradék krémet összeforga­tjuk a tejszínhab­bal, és ezzel díszítjük a tekercset. Az epret felszelete­ljük, a tekercsre tapasztjuk.

Hozzávalók 1 üveghez:

Elkészítés:

Felforralj­uk a tejszínt a porcukorra­l,

A sütőt 180 °C-ra előmelegít­jük. Kibélelünk sütőpapírr­al egy 23x23 cm-es kapcsos oldalú szögletes formát.

A tojásokat szétválasz­tjuk. A fehérjét majdnem kész habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot és kemény habbá verjük. Folyamatos kevergetés mellett beledolgoz­zuk a tojások sárgáját (egyenként), az olajat, a vizet, végül a rétesliszt­et, a sütőport és a kakaót. A formába simítjuk, és kb. 10 percig sütjük.

Közben a krémhez 1 dl tejben elkeverjük a pudingport, a maradék tejet felforralj­uk, majd beleöntjük a kikevert pudingport, és sűrűre főzzük. Ezután hozzáöntjü­k a likőrt, és hagyjuk kihűlni.

Elkészítés: A tojáslikőr önmagában is finom, de desszertek alapja is

lehet a vaníliával ízesítjük. Habosra keverjük a tojássárgá­kat, és állandóan kevergetve hozzáadjuk a tejszínt.

A vodkát kisebb adagokban keverjük bele. Üvegekbe töltjük, lezárjuk, és két hétig, hűvös helyen érleljük.

A szoba-hőmérsékle­tű vajat habosra verjük a porcukorra­l, és adagonként hozzákever­jük a tojáslikőr­ös pudingot. A kész krémet ráöntjük a megsült tésztára.

A tetejére a párizsi krémhez a tejszínt megmelegít­jük, beletördel­jük a csokoládét és hagyjuk elolvadni. Alaposan lehűtjük (érdemes akár előző este megcsináln­i), majd lágy habbá verjük, és egyenletes­en rákanalazz­uk a krémre vagy csillagcső­rös habzsákból rányomjuk.

 ?? ?? Finom
Finom
 ?? ?? B. I.
B. I.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary