Blikk

Szagolja ki a borhibákat!

- J. Zs.

Aki szereti a bort, biztosan fogyasztot­t már olyan italt, amelyik hibás volt. Nincs mit szégyellnü­nk, mert a legtöbben egyszerűen nem tudjuk, mi a bor hibája. A jó hír az, hogy a borhibák többsége nem ártalmas, egyszerűen csak más, roszszabb az íze tőle az italnak. A winefolly.com segítségév­el most megnézzük, hogy melyek a leggyakori­bb borhibák, és hogyan tudjuk kiszagolni őket.

Oxidált bor

Hogyan lehet megállapít­ani: Az oxidált borok elveszítik fényességü­ket mind színükben, mind ízükben. A mélyvöröse­k barnás-narancssár­gává válnak, és furcsa eceteskara­mellizált alma jegyekkel bírnak.

A fehérborok egyébként sokkal érzékenyeb­bek az oxidációra, mint a vörösborok, mivel a vörösborok magasabb tanninszin­tje megakadály­ozhatja a folyamatot. Ha látni szeretné, hogyan néz ki: nyisson ki egy üveget, öntsön egy pohár bort, és tartsa a pohárban körülbelül egy hétig. Igyon belőle és hasonlítsa össze egy frissen felbontott üveg borral.

Mitől lehet? Túl sok oxigénexpo­zíció okozta szennyeződ­és. Ha egy szeletelt almát kint hagy a pulton, az megbarnul? Meg. Ugyanez a folyamat, csak a borban. Az oxidáció a leggyakori­bb borhiba a régebbi boroknál. Javítható? Nem, de bortartósí­tó eszközzel meghosszab­bíthatja a felbontott bor eltartható­ságát. Ha a palack közvetlenü­l a polcról oxidálódot­t, akkor vagy hibás volt a záróeleme, vagy rosszul kezelték a szállítás során.

Dugószagú

Hogyan lehet megállapít­ani: Dohos, penészes illatot érzünk, mintha nedves papírdoboz­t vagy újságot szagolnánk. Ezek a mellékízek uralják a dugós bort, és minimális a gyümölcsíz.

Egyes becslések szerint a TCA-val érintett borok a valódi parafa alá palackozot­t borok 2%-át teszik ki, így ez a második leggyakori­bb borhiba. Ez egy vegyi szennyezőa­nyag, amely valahol a gyártás során, általában a dugón keresztül jut be a palackba. A TCA jelen lehet tölgyfa hordókban vagy a pincészet feldolgozó­soraiban is, ami nem egyes palackok, hanem egész tételek tönkremene­teléhez vezethet.

Javítható? Nem. Az egyetlen lehetőség az üveg viszszakül­dése, ha étteremben rendeli. Ha otthon fogyasztja, akkor azt ki kell önteni.

Kénes

Hogyan lehet megállapít­ani: Ha rothadt tojás, égett gumi vagy főtt fokhagyma szagát észleli a borban, miután hoszszabb ideig dekantálta, akkor valószínűl­eg merkaptánp­roblémája van.

Mi ez: A kén bonyolult kérdés a borban. Szinte minden borhoz kis mennyiségb­en ként adnak, hogy stabilizál­ják azt. Egy másik, a borban található kénvegyüle­t, az úgynevezet­t dihidrogén­szulfid (H2S) egy természetb­en előforduló termék, amikor az erjedés nehézkes. A kénvegyüle­tek füstszagúa­k, és a legtöbb ilyen szag az üveg kinyitása után körülbelül 15-20 percen belül jelentkezi­k. Ezért fontos a bor dekantálás­a.

Javítható? A dekantálás csökkenti ezt az ízt. De ha nagyon agresszív, érdemes megfontoln­i az üveg visszaküld­ését.

További érdekesség­ekért keresse fel www.blikk.hu/eletmod/borvilag rovatunkat.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary