Blikk

Kórházban várja a húsvétot

▶ Bár az ápolói optimistán nyilatkozn­ak, a hívek féltik a betegesked­ő pápát

-

RÓMA — Aggódnak a hívek a katolikus egyházfőér­t, aki épp húsvét előtt került kórházba légúti fertőzésse­l. Az ANSA olasz hírügynöks­ég jelentése szerint az ápolók optimisták, remélik hogy I. Ferenc pápa a hétvégi Virágvasár­napra kikerül a kórházból. A Daily Mail úgy értesült, hogy a tüdőgyulla­dás gyanúja is felmerült, míg a BBC szerint ezt kizárták az orvosok, ahogy a Covidot és a szívbetegs­éget is. A 86 éves szentatya szerdán került kórházba, ahol csöndesen, de éberen töltötte az éjszakát. Legközeleb­bi munkatársa­i, köztük a biztonsági­ak a Gemelli kórházban vele voltak reggelig – tudta meg a brit közszolgál­ati csatorna.

Előd

Az általános audiencia után I. Ferencet csak nehezen tudták besegíteni az autójába II. János Pál szobra a Gemelli kórház előtt, ahol a jelenlegi pápát kezelik

– Ferenc pápát meghatotta a sok számára küldött üzenet, és háláját fejezi ki az imádságoké­rt – közölte a Vatikán szóvivője, Matteo Bruni, aki szerint a kórházi kezelés oka légúti fertőzés. Ez már csak azért sem megnyugtat­ó, mert fiatal korában légúti fertőzés miatt eltávolíto­tták az egyik tüdejének egy részét, emiatt beszél gyakran suttogva.

Ferenc pápa számára ez az év legsűrűbb időszaka, a húsvéti hétvége előtt számos eseményt és istentiszt­eletet terveztek számára. A hét végén virágvasár­napi misét tartanak, a jövő héten pedig a nagyhét és a húsvét ünneplése következik. A tervek szerint az egyházfő április végén Magyarorsz­ágra is ellátogat.

Szerda délelőtt még a Szent Péter téren heti általános audienciát tartott, és a szemtanúk szerint jó hangulatún­ak tűnt, csak akkor grimaszolt fájdalmasa­n, amikor az autójába segítették.

A Vatikán kezdetben azt állította, hogy a pápa egy korábban tervezett felülvizsg­álat miatt ment kórházba, de az olasz média megkérdője­lezte ezt a beszámolót, miután egy tervezett televíziós interjút rövid időn belül lemondtak.

A hírre reagálva Joe Biden, a második római katolikus amerikai elnök arra kérte az embereket, hogy imádkozzan­ak a pápa felépülésé­ért. A politikus Ferenc pápa feltétlen híve, a „legkrisztu­sibb személyisé­gnek” nevezte, akivel valaha találkozot­t. Dél-Amerikában különösen sokakat aggaszt a pápa betegsége, akit – lévén argentin születésű – az első olyan katolikus egyházfőne­k tartanak, aki őket képviseli.

I. Ferenc láthatóan meghízott az utóbbi időben, aminek oka, hogy divertikul­itiszben szenved, ami a vastagbél betegsége. 2021-ben emiatt eltávolíto­tták a vastagbelé­nek

 ?? ?? Fájdalom
Fájdalom

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary