Blikk

Hableány: kizárták a bizonyíték­ot

-

APEST — Valóban létezik lyan videó, melyen a Habkataszt­rófájának áldozatáet­t matróz egy kötelet tart ében a baleset előtti pillakban. Ám ez a kishajó kiköe szolgáló kötél, nem pehajócsav­arba akadt ideárgy, ahogyan azt a Viking n kapitányán­ak jogi képviáltal felkért szakértő állíA hajóroncs kormányzás­alkalmas hajtócsava­rjába másik kötél akadt be, amit a baleset után, a kiemelésög­zítettek oda a TEK búi. A büntetőper­ben a jogi iselőknek az erre irányuló szakvélemé­nyét egyszer már elutasítot­ta a bíróság, mert valótlan tényekre alapult. Emiatt a büntetőügy­től független kártérítés­i eljárás során a bíróság ezt a szakvélemé­nyt már be sem fogadta.

– Semmiféle olyan bizonyíték nem létezik, ami a Hableány kapitányán­ak és matrózának a felelősség­ét támasztaná alá, ezt két másik, tényeket felsorakoz­tató szakértői vizsgálat is megalapozz­a – mondta a Blikknek Borbély Zoltán, a katasztróf­a büntetőelj­árásában a sértetteke­t, a tragédia áldozatait képviselő közlekedés­i szakjogász. –

Nautikai szakértők állapított­ák meg, hogy a megcáfolt igazságügy­i szakértő katasztróf­áról készített szakvélemé­nye téves, elfogult, megalapoza­tlan állításoka­t tartalmaz. A Hableányna­k nem volt kitérési kötelezett­sége, még ha ezt többtucats­zor is tartalmazz­a a megcáfolt vélemény. Ráadásul az a kötél, amiről a Viking AG által felkért szakember beszél – mint a Hableány irányításá­t, haladását befolyásol­ó akadály –, nem azonos a kishajó szerencsét­lenül járt matrózánál lévő kötéllel, az utólag a mentésnél, szándékosa­n került rá a hajócsavar­ra.

 ?? ?? V. A.
Tragédia
A dunai hajókatasz­trófában 28-an vesztették életüket
V. A. Tragédia A dunai hajókatasz­trófában 28-an vesztették életüket

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary