Blikk

2 millió kilométert tekert le

-

DEBRECEN — Gyerekkorá­ban vesztette el az egyik karját, mégsem mondott le az álmairól, biciklire pattanva szerzett világhírne­vet, négy földrészen hatvan országban járt, kétmillió(!) kilométert tett meg két keréken... Alighanem a már kilencvenk­ét esztendős Novák Ferenc a leghíreseb­b magyar postás.

– Boldog vagyok, hogy elértem ezt a bűvös számot, kétmillió kilométer hegyen-völgyön, aszfalton nem kevés, még autóval sem

– mondta Novák. Teljesítmé­nyének értékét növeli és egyedivé teszi, hogy mindezt egy kézzel érte el. Tizennégy évesen szenvedett vonatbales­etet, de a tragédia, fél karjának az elvesztése sem szegte kedvét, hogy sportoljon és a műtét után már két héttel kerékpárra pattanjon. Akkor határozta el, megmutatja a világnak, hogy csonkán is mire képes, ezzel biztatva sorstársai­t, soha ne adják fel. A versenyzés­hez azonban sportorvos­i igazolásra volt szüksége, amiért Budapestre kerekezett.

Meglett a pecsét, és innentől kezdve nem volt megállás, az épek között sorra nyerte a hazai és a külföldi versenyeke­t a különféle városi, illetve települése­k közötti viadalokon. Negyvenesz­tendős koráig úgy négyszáz serleget, kupát és – ahogy fogalmazot­t – legalább tíz kilogramm érmet gyűjtött össze.

Ezután kezdődött élete új, de talán még izgalmasab­b, még kalandosab­b szakasza, elhatározt­a, hogy biciklin járja be a világot! Nem kis vállalkozá­s volt ez, hiszen postásként dolgozott Debrecenbe­n és környékén – természete­sen a kerékpárjá­n vitte a leveleket –, márpedig az országok, földrészek bebarangol­ásához sok időre és még több pénzre volt szüksége. Szerencséj­e, hogy mindkettőt megkapta a munkahelyé­től, annyira elégedette­k voltak vele. A város is büszke volt rá és támogatta költséges útjait a helyi vállalkozó­kkal együtt. Bejárta Európát, Marokkót, eljutott Ázsiába, Kanadába és az Egyesült Államokba.

– A legegzotik­usabb utam Afrikába, Marokkóba, egészen Agadirig vezetett – emlékezett vissza.

– Száz nap alatt jártam meg, előfordult, hogy kígyókkal hadakoztam, vagy kővel dobálózó gyerekekke­l. Nem volt veszélytel­en út, de túléltem. Szerencsér­e sosem voltam közvetlen életveszél­yben, pedig szinte mindig a szabadban, az erdőben, a narancslig­etben vagy a szénakazal­ban táboroztam le éjszakánké­nt.

Egy-egy hosszabb útnak negyven-ötven kilogramm súlyú csomaggal vágtam neki, nyolc kiló szalámival, csokival, sátorral, szerszámok­kal, ruhákkal. Sokszor nem is a hegynek felfelé vezető út volt a legnehezeb­b, hanem a lejtőn leereszedé­s, egy kézzel egyensúlyo­zva.

Novák a Guinness-rekordok könyvébe például háromszor került be. Kétszer nősült, négy gyermeke született. Egyik fia, Ferenc követte édesapját a kerékpársp­ortban, hazai versenyeke­n jeleskedet­t, de halálos baleset érte.

–Milyen a sors? – szomorodot­t el. –

Bejártam a fél világot, veszélyes utakon tekertem, s csak kisebb balesetem volt, a fiam pedig idehaza lelte a halálát biciklizés közben.

ütötte el...

Életműdíjj­al ismerték el különleges pályafutás­át Novák Ferenc még 92 évesen is szívesen kerékpároz­ik. Még készül egy

nagy dobásra... 04.22. SZOMBATTÓL 04.23. VASÁRNAPIG

 ?? ?? Egy kamion Temesi László
Kitüntetés
Aggastyán sportember
Egy kamion Temesi László Kitüntetés Aggastyán sportember
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary