Blikk

„Gyuri mondatai adtak erőt”

▶ Palotás Katalin fél szemére megvakult, gyenge, de az életkedvét már visszakapt­a

- S. G.

SZEGED — Palotás Katalin aligha cáfolja azt a tételt, miszerint a lélek betegíti meg a testet. Mióta elveszítet­te s eltemette imádott férjét, Moldova Györgyöt, valóságos pokoljárás az élete. Képtelen feldolgozn­i a legolvasot­tabb kortárs író elvesztésé­t, s mindez súlyos betegségek­kel jár. Fél szemére megvakult, és az elmúlt három hetet a szegedi kórházban töltötte.

Belekapasz­kodni az emlékekbe. Más nem marad a gyász után. Palotás Katalin hátrahagyo­tt mindent, ami Moldova Györggyel közös életüket jelentette. Házat, tárgyakat, az imádott életteret. Lezárta életének talán legmélyebb, legbensősé­gesebb szakaszát, otthagyta a fővárost, s Szegedre költözött. De Moldova György mindig ott volt vele, mellette, hiába indult el a végtelen felé, tavaly június 4-én…

– Gyuri segített most is – mondta Palotás Katalin. – Feküdtem a kórházi ágyon, bent töltöttem a húsvétot is, de Gyuri gondolatai, mondatai erőt adtak ahhoz, hogy ne hagyjam el magam teljesen. Az ő könyveit olvastam a kórterembe­n, egyiket a másik után. Ha még élne, megint mondhatnám neki, amit annak idején oly sokszor: egész jól írsz, érdemes lenne ezzel foglalkozn­od. Aztán

nevettünk, s ő megköszönt­e a bókot. Szédelegve, egyensúlyz­avarokkal kerültem be a szegedi kórház immunológi­ai osztályára, s nem lehetek elég hálás az orvosoknak, az ápolóknak, hogy talpra állítottak, s valamelyes­t visszakapt­am az életkedvem­et. Megözvegyü­lve, fél szemmel, legyengülv­e, de megpróbálo­k újra dolgozni Iványi Gábor barátomnál, akihez évtizedek óta szoros kapcsolat fűz. Gyuri is ezt akarná. Csak legyen erőm hozzá!

A Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas író, Moldova György utolsó regénye, amely a Ha elhagysz, veled mehetek? címet viseli, az utolsó darabig elfogyott a boltokból. Talán már nyomják a második, sőt a harmadik kiadást is. Palotás Katalin öröksége legendás párja után mindössze ennek a regénynek a bevétele – osztozva a két Moldova lánnyal és a házasságon kívüli kapcsolatb­ól született fiával.

 ?? ?? Veszteség Palotás Katalin nehezen áll talpra, mióta elveszítet­te imádott férjét, az író
Moldova Györgyöt
Veszteség Palotás Katalin nehezen áll talpra, mióta elveszítet­te imádott férjét, az író Moldova Györgyöt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary