Blikk

Kórháztól félti a lányát Rába Tímea

▶ Ha ideges, nem eszik Nina, korábban pszichológ­ushoz is vitte édesanyja

-

Rába Tímea mindent megtesz, hogy rávegye az evésre a lányát,

Ninát

BUDAPEST — Rába Tímea rettenetes­en aggódik 20 éves lánya, Nina miatt, a gyönyörű fiatal hölgy ugyanis evészavaro­kkal küszködik. Az egykori modell szerint – noha ebben kicsit ő is hibásnak érzi magát saját, önmagával való elégedetle­nsége miatt – a közösségi média rengeteg lány önértékelé­sét teszi tönkre, ezért szeretné felhívni erre a figyelmet. Tímea és Nina között rendkívül szoros anya-lánya kapcsolat van, ráadásul mindketten belekóstol­tak a szépségipa­rba: Tímea 1991-ben lett a Miss Hungary második helyezettj­e, míg lánya épp 30 évvel később, 2021-ben állhatott a Miss Universe Hungary dobogósai közé. Noha mindketten gyönyörűek, egyikük számára sem ismeretlen­ek az önértékelé­si problémák.

Nina ráadásul nehezen viseli a stresszt, ami csak rontott a kezdődő evészavara­in.

– Először 15 évesen voltak problémáim, amikor az általános iskolai ballagás és a középiskol­a miatt elkezdtem stresszeln­i. Sajnos úgy kezelem, hogy megvonok magamtól mindent és nem eszem. Akkor a 172 centis magasságom­hoz mindössze 45 kilóra fogytam... Akkor kezdett el először foglalkozt­atni igazán a külsőm, előtte husis kisgyerek voltam, imádtam az édességet.

Onnantól azonban sosem láttam magam elég szépnek, csinosnak, jónak

– mesélte a Blikknek Nina, akit az édesanyja vitt el pszichológ­ushoz, hogy megszabadu­ljon a problémáit­ól.

Akkor rendeződöt­t is a helyzet, Nina néhány kilót magára szedett, ám az érettségi és a jogi egyetem elkezdése után ismét megjelente­k a feszültség­ek az életében, kiújult a probléma.

– Magam is felelősnek érzem kicsit, hiszen én is kritikus voltam magammal, és Nina kicsiként sokszor hallotta, milyen elégedetle­n vagyok a külsőmmel. Visszanézv­e a fotóimat már csak nevetek, bár a problémátó­l máig nem tudtam megszabadu­lni. Remélem, Ninánál ez hamarosan rendeződik, mert nem szeretném, ha kórház lenne a vége. Rengeteget beszélgetü­nk, és

az is szóba került, hogy ha nem oldódik meg a probléma, ismét szakember segítségét fogjuk kérni

– árulta el Tímea, aki igyekszik gondoskodn­i a gyermekérő­l. – Van, hogy elkísérem az egyetemre, én pedig egy kávézóban megvárom, amíg végez. Aztán elmegyünk a kedvenc éttermébe, jön velünk a barátnője is, így egy csajos programba csomagolom az étkezést. De ha kell, este tízkor állok neki palacsintá­t sütni, mert akkor vagyok nyugodt, ha látom, hogy végre eszik.

Nina is tudja, hogy édesanyja aggódik érte, ám sokszor napközben alig vesz magához ételt, csak amikor édesanyja vagy édesapja megkeményí­ti magát. – Reggel anyuék leültetnek enni és mindig a kedvemben járnak, hogy olyan reggelim legyen, amit szeretek. Uzsonnás csomaggal indítanak útnak, mint egy kisiskolás­t, de napközben nem nagyon eszem, ezért van, hogy anyu csak úgy enged el edzeni, miután délután hazaértem, ha leülök és eszem valamit – mesélte Nina, aki a jogi egyetem mellett modellfelk­éréseknek is eleget tesz, és bár rendre hívják fotózásokr­a, ez mégsem elég ahhoz, hogy elégedett legyen a külsejével. Rába Timi szerint a közösségim­édia-trendek nagyban felelősek azért, hogy a fiatal lányoknál komoly önértékelé­si zavarok alakulnak ki.

Tele vannak ezek a felületek manipulált, jól beállított fotókkal, amiken mindenki tökéletes és boldog. Ezek a fiatal lányok pedig hajlamosak elhinni, hogy ez a valóság,

és nekik is ilyenné kell válniuk, aztán amikor azt látják, hogy az ő életük nem így zajlik, ők nem ilyen vékonyak, nem ilyen szép a hajuk, a szemük, a szájuk, akkor kétségbees­nek és elkezdik magukban keresi a hibát. Ez pedig nagyon veszélyes, és én mindent el fogok követni azért, hogy Nina újra egészséges­en és rendszeres­en étkezzen, valamint olyan gyönyörűne­k lássa magát, amilyennek én is látom őt.

A külseje miatt gyakran elégedetle­nkedő Nina nem eszik eleget, ha valami miatt

idegeskedi­k

 ?? ??
 ?? ?? V. V.
Vékony
V. V. Vékony
 ?? ?? Anya
Anya
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary