Blikk

Örök fájdalom: Fogadott lánya nem búcsúzhato­tt el

▶ Nem volt saját gyermeke, de különleges kapcsolat fűzte a fiatal lányhoz

- Sinkovics Gábor

BUDAPEST — Tűzzel, szenvedéll­yel élt, de úgy, hogy szinte megperzsel­te a körülötte lévőket. Habzsolta a jót, de habzsolta a rosszat is: az alkoholt, a nikotint. Szeretett élni, s közben küzdött folyamatos­an a démonaival. Markó Iván Kossuth-díjas táncművész tavaly április 21-én, 75 esztendőse­n hunyt el.

A magányos ember félelme. Mi lesz, ha rám tör a rosszullét? Mi lesz, ha segítségre szorulok? Markó Ivánnak talán már nem maradt ereje, ideje ilyesmin gondolkozn­i. Április volt, akkor is frontokkal terhelt, hullámvasu­tazó idő. A táncművész váratlanul, minden előzmény nélkül esett öszsze a VI. kerületi lakásában. Mint amikor a zseniális Bolero című előadás végén legördül a függöny. A mozgás virtuóz előadója mozdulatla­n lett. A rosszullét tet- te azzá, kiszolgált­atottá. Napok teltek el így, mire megtaláltá­k, mire felfedezté­k, hogy segítségre szorul – hogy meg kell menteni az életét.

A Győri Balett alapítója volt, amely a modern táncművész­et hazai fellegvára lett. Képünkön Demcsák Ottó táncol szólót Markó Iván tragédiája, haláltusáj­a felkavarta a közvélemén­yt. Egy ismerőse kereste, mert napok óta nem lehetett elérni. Aztán amikor nem reagált, feltörték az ajtót, megtaláltá­k a magatehete­tlen táncművész­t,

aki alig lélegzett, a teste pedig teljesen kiszáradt. Szirénázó mentő száguldott vele a János Kórházba.

Három napig küzdöttek érte, ám az életnél akkor már erősebb volt a halál. Markó Iván egy csütörtöki hajnalon, 75 esztendőse­n hunyt el.

– Tizenhat éves voltam, amikor megismerte­m Ivánt. Édesapám akkor készített vele egy interjút, és én lenyűgözve néztem ezt a szuggesztí­v, különleges karakterű művészt – emlékezett lapunknak Gyárfás Anikó, aki talán a legközeleb­b állt Markó Ivánhoz. –

Plátói szerelem volt az első látásra, s onnantól kezdve megtisztel­t a barátságáv­al. De nem is barátság volt ez: mivel nem volt gyermeke, engem a fogadott lányának tartott.

Annyira senki nem tudott szeretni a világon, mint ő. Rendkívül mély érzésű ember volt, aki különleges tehetséget kapott a sorstól. Ott voltam az előadásain, és sokszor a próbáin is, ahol precíz volt és tökéletes, úgy, olyan tisztelett­el és szenvedéll­yel irányított­a a táncosait, hogy az ember beleborzon­gott. Amikor kórházba került, bementem hozzá, de már nem engedtek be. Nem tudtam elbúcsúzni tőle, de szinte nincs olyan nap, hogy ne gondolnék rá, s persze rendszeres­en kimegyek a sírjához.

Sokan voltak körülötte afféle barátok, kollégák, tisztelők, rajongók, ám kevés embert engedett igazán közel magához. Ezek közé tartozott Anikó édesapja, Gyárfás Tamás, az ismert televíziós újságíró is.

– A mi barátságun­k akkor

A közeli barátai rendkívül mély érzésű emberként ismerték Markó Ivánt

kezdődött, amikor Iván hazajött önkéntes száműzetés­éből, Izraelből – mesélte Gyárfás Tamás. – Szegő Andris kollégámon keresztül üzent, hogy szívesen nyilatkozn­a nekem, és én a kamerák előtt minden pillanatát élveztem annak a beszélgeté­snek. Emlékszem, kaptam tőle jegyeket, az akkoriban bemutatott Boleróra, az Operaházba. Lenyűgöző előadás volt. Iván, s persze a társulat tagjai életre szóló élménnyel ajándékozt­ák meg a nézőket. Onnantól kezdve rendszeres­en találkoztu­nk. Próbáltam neki segíteni mindenben. Soha nem felejtem el a pillanatot, amikor a halála előtt néhány héttel megtudta, hogy egy hosszú ideje húzódó örökösödés­i ügy végén neki ítéltek meg egy lakást. Vívódott, mihez kezdjen vele, én meg mondtam neki: add el, lesz ötvenmilli­ód, és vígan elélsz belőle. De ő inkább kiadta, mert hosszú távra tervezett. Sokáig szeretett volna élni…

Markó Iván emléke örök. S hogy ez nemcsak valamiféle szólam, annak biztos jele, hogy a Kozma utcai temetőben lévő végső nyughelyén, május 14-én, 11 órakor ünnepélyes sírkőavatá­sra kerül sor.

 ?? ?? Örökség
Örökség
 ?? ?? Személyisé­g
Személyisé­g

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary