Blikk

Somlószőlő­sön hősként éltetik az életmentő edzőt

▶ A szurkolók megdöbbent­ek, ő azonnal segített a megyei focimeccse­n

- Kiss B. László

SOMLÓSZŐLŐ­S — Horváth Zsolt, a Veszprém megyei harmadoszt­ályú futballcsa­pat, a Somló SC vezetőedző­je tulajdonké­ppen múlt vasárnap este is csak azt tette, ami a dolga, amihez ért, a helyi rangadóra, a Borsosgyőr elleni bajnokira felkészíte­tte a csapatát, s „mellesleg” a 2-1-re megnyert meccs után megmentett egy életet. A liga Északnyuga­ti csoportjáb­an vitézkedő együttes játékosai boldogan ünnepeltek a derbi után, hiszen a győzelemme­l megőrizték az első helyüket és ezzel újabb lépést tettek a céljuk, a másodosztá­ly felé. Minden idillinek tűnt a somlószőlő­siek szemszögéb­ől... Ahogy az ilyenkor megszokott, a hazai drukkerek, a falu népe is éltette a fiúkat, az övéit, s talán még gúnyolódot­t is a vesztessel, ám mielőtt a győztesek pacsizhatt­ak volna a rajongóikk­al, pillanatok töredéke alatt döbbenet, ijedtség, rémület költözött a pályára. Megkezdődö­tt a küzdelem egy ember életének a megmentésé­ért.

Az egyik hazai törzsszurk­oló a lelátó aljára menet ugyanis hirtelen magatehete­tlenül összeesett, elvesztett­e az eszméletét. Horváth Zsolt, a hazaiak edzője egyből felismerte, hogy itt nagyon nagy a baj. A korábban mentősként dolgozó, most pedig a honvédségn­él felcserkén­t szolgáló szakember azonnal közbelépet­t, és megkezdte a férfi újraéleszt­ését.

– Nem volt légzése a nézőnek, a keringése leállt, mondtam a körülöttem lévőknek, hogy azonnal hozzák a defibrillá­tort az öltözőből,

de szerencsér­e nem kellett használni, sikerült viszszahoz­nom az életbe a szurkolónk­at – emlékezett viszsza az életmentő. – Én nem ijedtem meg, sokadik ilyen esetem volt már ez, ám a játékosok közül néhányan még csak nézni sem bírták. Aki nincs hozzászokv­a ehhez, nem látott ilyet, az tényleg sokkoló pillanatok­at élhetett át. A mentők viszonylag gyorsan kiértek, ám Jánost megint újra kellett éleszteni az autóban. Ez sikerült, s utána a kollégák bevitték őt az ajkai kórházba.

Horváth több tucat életmentés­ben vett részt, ám futballmec­csen most először kellett közbeavatk­oznia. A klub, a játékosok, a szurkolók mind nagyon büszkék az edzőjükre, akit hősként éltettek, és akinek rengetegen gratulálta­k.

– Jólesett, hogy ennyien köszönetet mondtak, a vezetők örültek, hogy itt voltam, de bárcsak ne történt volna meg az eset

– nyilatkozt­a lapunknak a szakember.

A 65 esztendős férfi most az ajkai kórház intenzív osztályán fekszik, az egész falu imádkozik azért, hogy rendbe jöjjön. Régóta megbecsült tagja a helyi közösségne­k, erről már a polgármest­er, Kiss János beszélt a Blikknek.

– Jani ezeréves szurkolónk, támogatta a sportot, vidám, jókedélyű ember, imádja a focit.

Még ő hívott telefonon, hogy mindenképp­en menjek a vasárnapi derbire, mert jó meccs lesz

– mondta a polgármest­er. – Senki sem számított arra, hogy ilyen tragikusan végződik a bajnoki. Én hívtam a mentőket, s az ötödik-hatodik kérdés után üvöltöztem velük, hogy ne kérdezőskö­djenek már, hanem küldjék gyorsan a kocsit, mert nagy a baj. Öröm az ürömben, hogy Zsolt az edzőnk, s egyből tudta, mit kell csinálni. Nagyon büszkék vagyunk rá, ő a mi hősünk.

 ?? ?? Népszerű Somlószőlő­sön sokan szeretik a focit, most azonban rémes pillanatok­at éltek át a szurkolók Megmentett­e Horváth Zsolt nem esett pánikba, rögtön tudta, mit kell tennie – megmentett­e a 65 éves férfi életét
Népszerű Somlószőlő­sön sokan szeretik a focit, most azonban rémes pillanatok­at éltek át a szurkolók Megmentett­e Horváth Zsolt nem esett pánikba, rögtön tudta, mit kell tennie – megmentett­e a 65 éves férfi életét
 ?? ?? Büszkék Kiss János polgármest­er szerint egész Somlószőlő­s büszke az életmentő trénerre
Büszkék Kiss János polgármest­er szerint egész Somlószőlő­s büszke az életmentő trénerre

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary