Blikk

Akár négy évre is eltilthatj­ák tévedésből vádolják Kenderesit doppingolá­ssal

▶ Tiszeker Ágnes szerint a sportoló kétségbees­ett, védekezése ellentmond­ásos

-

BUDAPEST — Négyéves eltiltás, ezzel pedig a pályafutás­a derékba törése fenyegeti az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamást. Az úszó szerdán négyoldala­s közleményb­en ismerte el, ő az egyike azon három magyar sportolóna­k, aki ellen a Nemzetközi Doppingell­enes Ügynökség (WADA) doppingvét­ség gyanúja miatt eljárást folytat, miután a biológiai útlevelét atipikusna­k minősített­ék. Az országos bajnokságr­ól emiatt lemaradó versenyző szerint az egész ügy adminisztr­ációs hiba miatt robbant ki. A szakértők a véradását vérátömles­ztésként jegyezték fel, ami tiltott, illetve amikor öt évre visszamenő­leg megvizsgál­ták a mintáit, és azokban

MADRID — Lemaradhat a május végén rajtoló francia nyílt teniszbajn­okságról a 14-szeres győztes Rafael Nadal. A 22-szeres Grand Slam-bajnok spanyol a januári csípősérül­ése óta sorra mondta le a részvételt az amerikai, majd európai tornákon, szintén gyanús adatokra leltek, szerinte eljárási hibákat követett el a WADA.

Az ügy során Kenderesin­ek kellett volna bizonyítan­ia, miért voltak feltűnő kilengések a vérmintáib­an, ám a vizsgálatb­an részt vevő három, egymástól függetlenü­l dolgozó, különböző nemzetiség­ű hematológu­s nem kapott elfogadhat­ó magyarázat­ot, így fenntartot­ták a doppingvét­ség gyanúját.

Ha elmaraszta­lják, akár négyéves eltiltást is kaphat az úszó

– közölte a Blikk érdeklődés­ére a Magyar Antidoppin­g Csoport (MACS) vezetője, dr. Tiszeker Ágnes.

Az ügyben a végső döntést a MACS háromtagú, szakembere­kből álló bizottsága mondja ki. A döntés ellen lehet fellebbezn­i a nemzetközi Sportdöntő­bíróságnál, de felmentés esetén akár a WADA vagy a nemzetközi úszószövet­ség is kérhet felülvizsg­álatot. s a jövő héten induló madridi versenyen sem lesz ott.

„Eredetileg hat-nyolc hét regeneráci­óról volt szó, most tizennégyn­él járok. Az állapotom nem úgy alakul, ahogy vártuk” – írta közösségi oldalán Nadal.

Tiszeker ugyanakkor arról is beszélt, Kenderesi kétségbees­etten próbálja bizonygatn­i az igazát, ami nem feltétlenü­l szerencsés.

– Higgadtság­ra volna szükség, de én egy kétségbees­ett sportolót látok, aki feléget maga mögött minden hidat – tette hozzá a hvg.hu-nak a MACS ügyvezetőj­e. – Kenderesi levele tele van ellentmond­ásokkal, holott,

ha a benyújtott bizonyíték­ok, az orvosi védekezés világos, egyértelmű és jól dokumentál­t, akkor a WADA szakértői elfogadják, és ejtik a gyanút, de az esetében a szakértők masszívan fenntartot­ták véleményük­et.

Tiszeker elárulta, Kenderesi két vérparamét­erében történt a saját értékeihez képest váratlanul nagy ugrás.

– Lehet rá egészségi, orvosi magyarázat, de elő lehet idézni ilyen változást mestersége­sen is, például éppen vértranszf­úzióval

 ?? ?? Slamasztik­ában
Slamasztik­ában
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary