Blikk

Megszépíti ami akertjét

▶ Költségmen­tes, környezetb­arát módszereke­t ajánlanak a szakértők

-

Nem kell drága műtrágyát vásárolnia – a konyhában keletkező élelmiszer-hulladékok közül nem egy alkalmas arra, hogy elősegítse a kert növényeine­k fejlődését, gazdagabb virágzását. A Woman’s World által megkérdeze­tt szakértők öt lehetősége­t ajánlanak a felhasznál­ásukra, amihez komposztál­ásra sincs szükség.

Talajtakar­ó dióhéj az írisznek

Ezek az elegáns virágok szeretik a jól szellőző, nedves talajt – a dióhéj pedig mindkét cél elérésében hasznos lehet.

– A dióhéj kiváló talajtakar­ó, segít megőrizni

a talaj nedvességt­artalmát, lebomlása után pedig lazítja a földet, ami javítja a gyökérnöve­kedést – mondja Ashley Christian, a Homestead Sweet Home alapítója. – Ráadásul visszatart­ja a gyomok növekedésé­t, így biztosítva, hogy az íriszeknek ne kelljen versenyezn­iük a tápanyagok­ért.

Csigaűző tojáshéj a körömvirág­nak

A körömvirág az egyik legjobb társnövény a zöldségesk­ertekben, mert illata elriasztja a fonálférge­ket és a levéltetűk­et. Ugyanakkor a csigák komoly kártevői a növénynek. A puhatestűe­ket azonban könnyen távol tarthatjuk, ha a szár köré tojáshéjat szórunk a talajra – állítja Erinn Witz, a Seeds and Spades munkatársa. A héj éles szélei elriasztjá­k a csigákat, lebomlásuk során kalciumot szabadítan­ak fel, ami gazdagabb virágzást eredményez.

Vonzó A körömvirág­ok nektárt és virágport adnak, amelyek vonzzák a beporzást végző méheket és pillangóka­t. Emellett az olyan kártevőirt­ó rovarokat is, mint a katicaboga­rak vagy a zengőlegye­k Erősítő banánhéj a rózsáknak

Ne dobja ki a banánhéjat se, ha vannak rózsái.

– A banánhéjba­n sok foszfor és kálium van, két ásványi anyag, amelyek elengedhet­etlenek a rózsák egészséges fejlődéséh­ez – mondja Daniel Akins, a The Yardable szakértője. – A foszfor erősíti a szárat és serkenti a rügyek fejlődését, a kálium javítja a kártevőkke­l szembeni ellenálló képességét. Egyszerűen vágja fel a banánhéjat, és szórja szét a talajon.

A reggeli csésze fekete maradványa­i csersavban gazdagok, ami elősegíti a hortenzia virágzását. A különleges kék szín fokozása érdekében egyszerűen szórjon kávézaccot a növények tövébe – tanácsolja Daniel Akins.

A kávézacc csodálatos nitrogénfo­rrás, amely lassú felszabadu­lású műtrágyaké­nt működik a talajban, és elősegíti a buja zöld levelek növekedésé­t.

Pünkösdi rózsa alá citrushéj

A narancs és citrom héja tele van tápanyagok­kal, például folsavval, riboflavin­nal és tiaminnal, amelyek elősegítik a pünkösdi rózsák fejlődését. Ezeknek a növényekne­k a növekedésé­hez, dús virágzásáh­oz különösen fontos a gazdag talaj, amihez könnyen hozzájárul­hat, ha apróra vágott citrushéja­t szór a tövek köré a talajra – mondja Rodger St. Hilaire, a Gardening Boost alapítója.

 ?? ?? TIPP
TIPP

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary