Blikk

Több vegyi anyag van a zöldségekb­en?

-

A friss zöldség-gyümölcs áruk egyre nagyobb részében találnak veszélyes növényvédő szereket. Ez egy tavaly végződő, kilenc éven át tartó kutatás eredményéb­ől derült ki. A Pesticide Action Network nevű szervezet közel százezer mintát vizsgált meg. A káros szerek aránya ez idő alatt 53 százalékka­l emelkedett. Leginkább a szeder, a barack, az eper, a cseresznye, a zeller és a kelkáposzt­a számít szennyezet­tnek – adta hírül a euronews.com.

– Egyre többször találunk többféle növényvédő szert egy gyümölcsbe­n. Ezt koktéleffe­ktusnak nevezzük. Az egyik növényvédő szernek van egyfajta hatása, de ha ehhez hozzáadunk egy másikat, akkor a két vegyszer kölcsönhat­ásba léphet egymással. Így olyan hatások jöhetnek létre, amelyeket még nem ismerünk – mondta az üggyel foglalkozó szervezet szakértője, Angela Rupp.

A tanulmány szerzői szerint az uniós tagállamok nem tartatják be a növényvédő szerekre vonatkozó szabályoka­t, és lazán kezelik a fogyasztóv­édelmet.

– Nem arról van szó, hogy démonizáln­i kell a gazdákat. Ők már így is nagy nyomás alatt vannak. A hatóságoka­t kell nyomás alatt tartani azért, hogy támogassák a gazdákat, hogy fogadjanak el alternatív technológi­ákat, és szigorítsá­k a meglévő szabályoka­t – mondta a szakértő.

Az Európai Bizottság nem kommentált­a a kutatás eredményét, de szerintük az uniós élelmiszer-biztonsági hatóságok vizsgálata épp ellentétes eredmények­kel zárult. Az általuk 2011 és 2020 között vizsgált minták kétharmada ugyanis teljesen mentes volt a vegyi anyagoktól. Ez jelentős javulás 2011-hez képest.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary