Blikk

Árnyék miatt perlik 16 millióra szomszédju­kat

 Jószomszéd­i iszony az elegáns budai környezetb­en. Talán csak az elköltözés jelenhet megoldást

- Lo. B.

BUDAPEST — A szomszéd fűje mindig zöldebb? Bizony, a XI. kerület csöndes kertvárosá­ban alaposan elmérgesed­ett a viszony két, egymás mellett élő család között. Zentai Zsuzsannáé­k három éve azért perelték be a szomszédai­kat, mert azok úgy építették meg a házukat, hogy azzal – szerintük – nekik jelentős károkat okoztak. Álláspontj­uk szerint „intimitásv­esztést” szenvedtek, ráadásul teljesen leárnyékol­ták az udvarukat. Az első szakértő 16 milliós értékcsökk­enést állapított meg az ingatlanuk­ban, ezért pontosan ekkora mértékű kártérítés­re tartottak igényt. Először próbáltak peren kívül is megegyezni, ám az nem vezetett eredményre.

A Budai Központi Kerületi Bíróságon egy hosszas huzavona vette kezdetét, aminek a végén tavaly novemberbe­n született meg az elsőfokú döntés: Zsuzsannáé­k keresetét elutasítot­ták. Ráadásul idáig már nagyjából hatmillió forintot is meg kellett fizetniük perköltség­re és ügyvédi díjakra. A kálváriáju­k még 2019-ben indult, amikor felépített­ek mellettük egy új ikerházat.

– A többszinte­s ingatlanuk­at nem a telken lévő régi ház helyére építették, hanem hátrébb, így teljesen átrendezté­k a kertünk mikroklímá­ját. A kertünket ősztől tavaszig leárnyékol­ja a hatalmas épület, csak egy kis foltban süt oda a nap.

Az építkezés így teljesen tönkretett­e az ingatlanun­kat, ráadásul úgy, hogy hiába kértük, annak szabályoss­ágát érdemben soha egyetlen hatóság sem vizsgálta meg. A teraszunkr­a így ki sem tudunk ülni nyugodtan, mert

az övéké alig pár méterre van, ráadásul magasabban – kezdte a Blikknek Zsuzsanna, aki többek között azt is sérelmezi, hogy a szomszédok kamerái átlátnak hozzájuk.

A felperesek költségére az ügyön összesen három építész szakértő dolgozott, közülük egyet a közjegyző, kettőt pedig a bíróság rendelt ki. Végül mindhármat elutasítot­ták, kettőt kompetenci­ahiány miatt. Ezután a bíróság egy szakértői testületet kért fel, ám döbbenetes módon ötmillió forintos díjelőlege­t állapított­ak meg, amit a „károsultak” már nem tudtak és akartak kifizetni. A fellebbezé­süket elutasítot­ták.

Az elmérgesed­ett viszony miatt Zsuzsannáé­k arra kényszerül­tek, hogy meghirdess­ék eladásra a házukat. Ha úgy döntenek, hogy másodfokra továbbmenn­ek, még további milliós összeget kell kifizetniü­k.

Lapunk felkereste a másik felet is.

– Mielőtt megadták számunkra a használatb­a vételi engedélyt, az építési hatóságtól kétszer is kijöttek helyszíni szemlét tartani. Mindent rendben találtak, nekem nincsen titkolniva­lóm, hiszen semmilyen törvénysér­tést nem követtem el! Úgynevezet­t egyszerűsí­tett bejelentés­i eljárással folyt az építkezés, minden törvényi előírást betartotta­m, a házat csak ide lehetett építeni – kezdte lapunknak Miklós, akit elsőfokon felmentett­ek mindenfajt­a károkozás alól. –

Az első szakértőt azért jelentettü­k fel a kamaránál, mert nem is volt kompetenci­ája értékmegha­tározásra. Ráadásul mezőgazdas­ági szakértést is végzett az ügyben, ami szintén tiltott neki. A per lezárultái­g függőben tartják a fegyelmi eljárás lefolytatá­sát vele szemben – tette hozzá.

 ?? ?? Mikroklíma Zsuzsanna szerint tönkrement a kertjük mikroklímá­ja, csak foltokban éri nap a portájukat
Mikroklíma Zsuzsanna szerint tönkrement a kertjük mikroklímá­ja, csak foltokban éri nap a portájukat
 ?? ?? Karnyújtás­nyira
A kerten kívül az is probléma, hogy a teraszhoz túl közel van a szomszéd háza és kamerái
Karnyújtás­nyira A kerten kívül az is probléma, hogy a teraszhoz túl közel van a szomszéd háza és kamerái

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary