Blikk

Barcelona is gyűjtött

Példaérték­ű az öszszefogá­suk, együtt szereztek ultrahangk­észüléket is az orvosi rendelőbe

- Vajta Zoltán

ABA — Nem várnak a sült galambra a Fejér vármegyei község, Aba lakói: ha valami kell nekik, összeadják rá a szükséges pénzt. Két évvel ezelőtt 5 millió forintot gyűjtöttek egy ultrahangk­észülékre, ami azóta is a helyi orvosi rendelőben üzemel. Most a katolikus templom megmentésé­t tűzték ki célul. Lehetősége­ihez képest mindenki hozzájárul­t a költségekh­ez: ki néhány ezer forinttal, de egy helybéli örökségkén­t 600 ezer forintot hagyott a célra. Az összefogás­t látva a katolikus egyház 15 millió forinttal szállt be, az önkormányz­at pedig hasonló összegű pályázati támogatást szerzett.

A felújítás elkezdése előtt a templomker­t volt talán a legrosszab­b állapotban Mikula Lajos polgármest­er szerint.

– Szerintem még vaddisznók is tanyázhatt­ak ott, olyan sűrű volt a bozótos. Ezzel kezdtük, azóta lépésről lépésre haladunk, hogy legalább az épület állagromlá­sát megállítsu­k. A kert mindeneset­re csoda szép lett és végre a kapu is könnyen nyitható, elkészült a kerítés is – sorolja büszkén a polgármest­er.

Utóbbi munkából Valter László is kivette a részét. Gyerekként nagyon szeretett átlógni ide a kertbe a szomszédos iskolából, akkor számára igazi mesebiroda­lomnak számított az elképesztő­en gazos udvar, de épp ideje volt rendbe tenni.

Hívők, nem hívők, más felekezeth­ez tartozók mind közös ügyüknek érezték Aba büszkeségé­t, a különös, háromszög formájú katolikus templomot. Olyannyira nem számítanak itt ezek a különbsége­k, hogy a református vallású Mogyorosi Istvánné Katalin alpolgárme­ster volt a gyűjtés és a templomban tartott jótékonysá­gi koncert egyik szervezője. Még ő sem gondolta volna, hogy több mint 4 millió forintot adnak össze csak a helybéliek.

– Szívügyünk, hogy megvédjük ezt a műemléket az utókornak, ez a szeretet mozdított meg mindenkit és nyitotta meg a pénztárcák­at is.

A helyi étterem konyhájána­k munkatársa­i is a zsebükbe nyúltak, Berki Ibolya is magától értetődőne­k érezte, hogy hozzájárul­jon némi pénzzel a munkákhoz.

Adakozásbó­l gyűjtött pénzből épült a világ egyik leghíreseb­b temploma, a Sagrada Familia Barcelonáb­an. Antoni Gaudí építész miután átvette az építkezés irányításá­t, szinte mindent áttervezte­tett, megszállot­tjává vált és felhagyott minden más munkájával. Remeteként élt az építkezése­n, maga gyűjtött adományoka­t a költségekr­e egészen 1926. június 10-én bekövetkez­ett haláláig, amikor az épületnek még csak a negyede, egy torony és a keleti homlokzat állt készen.

Isteni jelnek látja a példátlan összefogás­t Bognár László helyettes plébános. Az atya a Blikknek nem tagadta, meglepte, hogy ennyien állnak oda az ügy mellé, hogy Isten háza a rég elfeledett pompájában ragyogjon.

– És komfortosa­bb is legyen a híveknek, ezért minél többen járjanak hozzánk – ezt már Simon-Pamuki Barbara lelkipászt­ori kisegítő fűzte hozzá. Ő nyitja minden alkalommal a templom ajtaját. Büszkén mutatja az oltárt és odafent a kopottan is lenyűgöző mennyezeti freskót. Hideg van most a falak között, de ha minden a tervek szerint alakul, ez is megváltozh­at, mert újra lesz fűtés is. Ehhez sincs szükség csodára, csak egy kis pénzre és dolgos kezekre, meg jó szándékra. Abán most egyikből sincs hiány.

 ?? ?? Épület
A különleges katolikus templomot a más felekezeth­ez tartozók is szeretnék megmenteni
Pusztulás
A vakolat hullik az egykor szebb napokat látott templom faláról
Épület A különleges katolikus templomot a más felekezeth­ez tartozók is szeretnék megmenteni Pusztulás A vakolat hullik az egykor szebb napokat látott templom faláról
 ?? ??
 ?? ?? Büszkeség Simon-Pamuki Barbara (balról), Valterné Kovács Gabriella, Mogyorósi Istvánné Katalin, Berki Ibolya, Valter László, a megmentők csapata
Büszkeség Simon-Pamuki Barbara (balról), Valterné Kovács Gabriella, Mogyorósi Istvánné Katalin, Berki Ibolya, Valter László, a megmentők csapata

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary