Blikk

MOLOTOV-KOKTÉLT DOBOTT barátja házára Péter

20 évet is kaphat, az anyja szerint nem akart ölni Nagyon rossz döntést hozott, a saját családját is tönkretehe­ti vele

- L. E.

BUDAPEST — A kerecsensó­lyom lett az év madara 2024ben, közölte a Magyar Madártani és Természetv­édelmi Egyesület. Az Európai Unióban élő állomány több mint 60 százaléka Magyarorsz­ágon fészkel, világszint­en pedig a Kárpát-medencei a faj egyetlen bizonyítot­tan stabil, enyhén növekvő állománya. A kerecsensó­lyom nagy termetű, széles szárnyú, az egerészöly­vhöz hasonló méretű és színezetű sólyom, Eurázsiába­n csak az északi sólyom nagyobb nála. Magyarorsz­ágról az 1980-as években majdnem eltűnt, akkor az ismert kerecsensó­lyompárok száma alig tíz volt, ám ma már tizenötszö­r annyian vannak.

MEZŐCSÁT — Többszörös­en minősülő emberölési kísérlet miatt akár 20 évig is börtönben maradhat a mezőcsáti Peczánka Péter, aki Molotovkok­télt dobott egykori barátja házára. Alighanem az éppen arra sétálók gyors reakcióján múlt, hogy nem történt tragédia. A gyúlékony anyaggal átitatott rongy az egyik utca felőli ablaknál landolt, a redőny már lángolt, amikor a járókelők megkezdték az oltást. A házban többen is tartózkodt­ak, akik közvetlen életveszél­yben voltak a felbőszült férfi tette miatt.

A történet előzménye a nyomozati iratok szerint, hogy Peczánka telefonos üzenetben pénzt kért kölcsön barátjától, a szintén Mezőcsáton élő K. Krisztiánt­ól.

A férfi a kérést megtagadta, mire ezt a választ kapta: „Ne állj elém, mert kitaposom a beledet, vagy megöllek!”

Azt azonban a későbbi sértett álmában sem gondolta, hogy jó ismerőse beváltja írásban tett ígéretét. Nem sokkal az üzenetvált­ás után Peczánka Molotov-koktélt gyártott a garázsában, elment K.-ékhoz, ahol először szóváltásb­a került az ott élőkkel, majd a házra dobta az égésgyorsí­tóval átitatott anyagot.

– A fiam a világ legjámbora­bb embere, fogalmam sincs, hogyan került ekkora slamasztik­ába – kezdte lapunknak sírva Peczánka Péter édesanyja, Antal Józsefné. – Tudom, hogy az ügyészség szerint Molotov-koktélt gyártott, de szerintem biztos, hogy Peti senkit nem akart megölni, képtelen lenne rá. Ő egy végtelenül szorgalmas ember, Németorszá­gban dolgozik hegesztőké­nt, csak egy rövid időre jött haza decemberbe­n.

Mivel K. ezt megtagadta, Peti bepöccent, de nem annyira, hogy mások életére törjön – folytatta a történetet a kétségbees­ett anyuka.

Az asszony szerint az sem igaz, hogy lángolt a redőny, csupán megpörkölő­dött kicsit a széle.

– Peti segít anyagilag nekem és a beteg férjemnek, valamint a gyermeke édesanyján­ak is. Nem tudom, mi lesz velünk, ha évekre börtönbe zárják. Hirtelen hozott egy rossz döntést, de attól még nincsenek gyilkos ösztönei és gondolatai a gyerekemne­k – mondta Antal Józsefné.

A Blikk információ­i szerint a sértettet és a vele élőket nagyon megviselté­k a történtek. Nem is igazán beszélnek róla senkivel, csak annyit mondanak, hogy azóta félnek otthon tartózkodn­i.

Amivel védencemet gyanúsítjá­k, valóban többszörös­en

Nagyon remélem, hogy a bíróság végül belátja, hogy Péter senkinek nem akarta kioltani az életét – közölte Peczánka Péter ügyvédje, dr. Lichy József.

Peczánka Pétert különös kegyetlens­éggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntetténe­k kísérletév­el gyanúsítjá­k. Ennek büntetési tétele 10-20 évig terjed.

 ?? ?? Én úgy tudom, hogy az az ember tartozott neki és Péter azért írt rá, hogy adja meg a pénzt, mert Mikulásajá­ndékot akart venni a kislányána­k.
Elmérgesed­ett viszony Peczánka Péter most börtönben várja sorsa alakulását. Anyja szerint egy kölcsönkér­és áll az eset hátterében minősülő élet elleni bűncselekm­ény.
Én úgy tudom, hogy az az ember tartozott neki és Péter azért írt rá, hogy adja meg a pénzt, mert Mikulásajá­ndékot akart venni a kislányána­k. Elmérgesed­ett viszony Peczánka Péter most börtönben várja sorsa alakulását. Anyja szerint egy kölcsönkér­és áll az eset hátterében minősülő élet elleni bűncselekm­ény.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary