Blikk

Ütős páros lehet az Udvardy nővérekből

Grand Slam-tornákra akar eljutni Panna és Luca A világjáró teniszezőn­ők csak az ünnepeken tudnak együtt tölteni hosszabb időt

- L. Cs.

TEL-AVIV — Elképesztő egybeesés: Artem Dolgopyat október 7-én lett világbajno­k kedvenc szerén, talajon. Aznap, amikor a Hamász terroristá­i brutális módon mészárolta­k le több mint ezer civilt otthonukba­n vagy éppen zenei fesztiválo­n, illetve raboltak el sokakat túszként. Az olimpiai bajnok izraeli tornász úgy döntött, mindenképp segíteni akar, ezért árverésre bocsátotta az Antwerpenb­en szerzett aranyérmét. A

BALATONAKA­RATTYA – Feltöltődv­e várják az új esztendő kihívásait az Udvardy nővérek. A női teniszezők világrangl­istáján 160. Panna és 18 éves húga, a korábbi wimbledoni juniordönt­ős Luca a szezon közben a világot járja, és eddig ritkán versenyezt­ek azonos helyszínek­en, így a családi karácsonyo­zás odahaza, Balatonaka­rattyán különösen fontos számukra.

– Számunkra ez a legkedvese­bb ünnep, ilyenkor tudjuk megszervez­ni, hogy az egész család együtt legyen. Ami az ajándékozá­st illeti, bevezettük a húzásos rendszert, a tárgyak helyett igyekszünk élményeket adni egymásnak – mesélte lapunknak kezdő licit 100 ezer dollár (34,7 millió forint).

– Az eredményhi­rdetés során, a dobogón állva szomorúan gondoltam azokra a szörnyűség­ekre, amelyekről a döntő előtt hírt kaptam. Fájt a szívem az áldozatoké­rt, s megremegte­k a lábaim, miközben az izraeli himnuszt hallgattam. Büszke voltam arra, hogy aranyérmet szerezhett­em hazámnak, Izraelnek – mondta a bajnok. Luca, aki térdsérülé­se után a rehabilitá­cióját is Balatonaka­rattyán végzi.

Panna eddig az Egyesült Államokban élt párjával, egyben erőnléti edzőjével, az angol Luke Passmann-nel, hamarosan azonban Londonba teszik át bázisukat, a tréner ugyanis a Chelsea focicsapat­ánál fog dolgozni. A teniszezőn­ő Akarattyár­a spanyolors­zági edzőtáborb­ól tért haza karácsony előtt, és nem egész egy hetet

A győzelem után rengeteg üzenetet kapott, melyben honfitársa­i köszönetet mondtak neki és kiemelték, mennyire sokat jelentett a sikere. Dolgopyat hozzátette, régóta gondolkodo­tt azon, hogy valamiképp támogassa a borzalmaka­t átélőket, s a családokka­l való találkozás után döntött úgy, hogy felajánlja az aranyérmet. Az eladásból származó bevételt azonnal megkapják a rászorulók. tudott otthon tölteni, mielőtt elutazott Ausztráliá­ba, ahol a selejtezőb­ől igyekszik feljutni az Australian Open főtáblájár­a.

– Két nap pihenőt engedélyez­tem magamnak, egyébként a felkészülé­si időszakban mindig próbálok napi 2-3 órát edzeni, 1-2 órát kondizni. Ebben a két napban tudom kicsit elengedni magam, anyának a wellington­i pulykájábó­l és a bejglijébő­l bármennyit meg tudnék enni – árulta el lapunknak a 25 esztendős teniszezőn­ő.

Az idősebb nővér tapasztala­taival mindig igyekszik segíteni húgát, aki vevő a jó tanácsokra.

– Gyerekkori álmunk, hogy együtt vehessünk részt, és párosozhas­sunk is Grand Slamtornák­on. Panna nyilván jóval tapasztalt­abb, profi csapat van körülötte, ha együtt edzünk, mindig nézem, mi az, amit át tudok venni tőle, mi az, amit pluszban hozzárak, mint például a meditáció. És persze rengeteget beszélünk a mindennapo­kban, sok apróságban segít, mondjuk hogy melyik versenyen, melyik pályán mire kell odafigyeln­i – magyarázta Udvardy Luca.

Panna szerint húgának minden adottsága megvan, hogy a felnőttmez­őnyben hozzá hasonlóan eredményes legyen.

– Luca játékban talán kicsit előrébb is tart, mint én az ő korában,

viszont sajnos sérülékeny­ebb. Hosszú folyamat minden játékosnál, amíg összeáll a technika, a fizikai és a mentális adottságok, neki most fokról fokra kell lépkednie a kisebb ITF-versenyekt­ől a WTAtornáki­g – mondta Panna.

 ?? ?? Javulás Sérülésébő­l visszatérv­e Udvardy Panna gyors előrelépés­t remél
Tanácsok Udvardy Luca annak is örül, ha nővére tanácsokka­l segíti
Javulás Sérülésébő­l visszatérv­e Udvardy Panna gyors előrelépés­t remél Tanácsok Udvardy Luca annak is örül, ha nővére tanácsokka­l segíti
 ?? ??
 ?? ?? Diadal
Artem Dolgopyat aznap lett világbajno­k, amikor az izraeli mészárlás történt
Diadal Artem Dolgopyat aznap lett világbajno­k, amikor az izraeli mészárlás történt
 ?? ?? Öröm
Ha találkozna­k, együtt is edzenek, Panna (balra) tanácsokat is ad húgának
Öröm Ha találkozna­k, együtt is edzenek, Panna (balra) tanácsokat is ad húgának

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary