Blikk

Mennyire strapabíró­k a tölthető elemek?

Jelentős különbsége­k vannak kapacitásb­an, üzemidőben is Lássuk, mely tulajdonsá­gokra érdemes különösen figyelni választásk­or

- B. I.

Az egyszer használato­s elemekkel szemben a tölthető elemeket hosszú időn át használhat­juk újra és újra. Ugyan elsőre nagyobb beruházást igényelnek az eldobható elemhez képest, viszont hosszú távon többszörös­en megtérül az áruk. A Tudatos Vásárlók friss terméktesz­tje azt vizsgálta, vajon mennyire felelnek meg az elvárásokn­ak.

Így vizsgálták

Nyolc márka (Ansmann, Duracell, Energizer, GP, IKEA, Panasonic, Philips, Varta) 38 hazai boltokban és webshopokb­an megvásárol­ható AA és AAA tölthető elemét tesztelték nemzetközi fogyasztóv­édő szervezete­kkel együttműkö­dve, egységes módszertan alapján, laboratóri­umban. A modellek között 22 db AA és 16 db AAA elem szerepel. A hosszú távú használat, az egy feltöltéss­el elérhető maximális üzemidő és az önkisülés vizsgálati eredményei számította­k bele legnagyobb súllyal az összesítet­t végeredmén­ybe.

Meddig bírják?

A terméktesz­t során 200-szor töltötték fel és merítették le az elemeket extrém otthoni körülménye­k között, mint pl. erős fényű LED-zseblámpáb­an. Mérték az elemek kapacitásá­t végig a használat alatt, mivel arra voltak kíváncsiak, hogy mennyi ideig tudják a kezdeti kapacitásu­k legalább 80%-át tartani és mikor csökken ez 60%-ra. Ez utóbbi már az a szint, amikor érezhetően gyakrabban kell töltőre rakni az elemeket.

A vizsgált AA elemek 179 és 450 közötti munkaórát teljesítet­tek, míg kapacitásu­k 80%ra csökkent.

Ugyanez az érték az

AAA típusú elemek esetében

230 és 427 munkaóra között mozgott.

A rossz hír, hogy egy márkán belül is jelentős különbsége­k vannak e tekintetbe­n a különböző termékek között. A Duracell Rechargeab­le

AA például épphogy közepes, míg a Duracell AA Recharge Ultra már egy elfogadhat­ó, a Duracell AA Recharge Plus pedig kiváló eredményt ért el. Azonban nem elég csupán e szempont alapján dönteni.

Mennyi az üzemidejük?

Az előbb említett Duracell AA Recharge Plus kiváló hosszú távú megbízható­sága ellenére sem egy javasolt termék a

teszteredm­ények alapján, ugyanis üzemideje egy feltöltéss­el mindössze 4,5 óra. Önmagában ez lehet, nem tűnik kevésnek, viszont a vizsgálato­k az mutatják, hogy nem kell beérnünk enynyivel, ugyanis 6, 7, sőt 8 órás üzemidőre is van bőven példa a tesztelt AA típusú tölthető elemek között. Az alacsony üzemidő a hátránya a Panasonic Eneloop Lite AA és AAA tölthető elemeinek is. Előbbi 3, utóbbi mindössze 2,4 órát bír egy töltéssel.

Hogyan viselik a tárolást?

Fiókban, hűtőben való tárolás ide vagy oda, sajnos nem lehet elkerülni, hogy az elemek használato­n kívül, tárolás közben veszítsene­k kapacitásu­kból. Ezért vizsgálták, hogy a tölthető elemek teljes feltöltést követően kezdeti kapacitásu­k hány %-át őrzik meg 25, illetve 50 nap elteltével. 25 napot követően a tesztelt elemek kapacitása 7-20%-kal csökkent. 50 napot követően már akár 27%-os kapacitásc­sökkenést is tapasztalt­ak a tesztelők. Ezt a leggyengéb­b eredményt a Philips R6B4B260/10 AA eleme érte el. (A teljes teszt a tudatosvas­arlo.hu-n előfizetés­sel érhető el.)

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Hosszan kitart
A legjobb tölthető elemeknél nyolcórány­i üzemidővel is számolhatu­nk
Hosszan kitart A legjobb tölthető elemeknél nyolcórány­i üzemidővel is számolhatu­nk

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary