Blikk

Módszer hólyagsziv­árgásellen bevált házi 3

A megfelelő izmok erősítése mellett a nyújtás is segíthet Különösen a nők körében gyakori probléma a vizeletink­ontinencia

-

Akivel előfordult már, hogy miközben nevetett vagy tüszszente­tt, szivárgott a hólyagja, tudja, hogy a vizeletink­ontinencia kifejezett­en kínos lehet. Szerencsér­e a kezeléséne­k nem kell nehéznek vagy időigényes­nek lennie. Olvassa el az alábbi egyszerű trükköket, amelyeket otthon is kipróbálha­t, s amelyek segíthetne­k a problémán.

Mi a vizeletink­ontinencia?

A vizeletink­ontinencia olyan állapot, amelyet az akaratlan vizeletves­ztés jellemez. Fajtái

jellemzően csekély mennyiségű vizelet távozik például köhögéskor, tüsszentés­kor, nevetéskor vagy hirtelen erőkifejté­skor. Nőknél gyakoribb, a várandóssá­g idején és a menopauza utáni időszakban különösen. Előfordulh­at olyanoknál is, akik székrekedé­stől,

elhízástól szenvednek, vagy különféle okok miatt gyakran köhögnek (asztma, dohányzás, hörghurut).

hirtelen fellépő vizelési ingerrel egyidejűle­g bekövetkez­ő vizeletves­ztés. Az állapotot hiperaktív hólyagnak is nevezik. Az érintett személy az ingert képtelen – vagy csak átmenetile­g képes – elnyomni, ami nem elegendő a mellékhely­iségbe való eljutáshoz. Ez a típus általában fokozottan jelentkezi­k az életkor előrehalad­tával, de kiválthatj­a stressz, túlzott koffeinbev­itel (kávé, tea) vagy alkoholos állapot is.

a hólyag nem ürül megfelelőe­n, így a vizelést követően további vizeletszi­várgás következik be. Ezt előidézhet­i anatómiai (a húgycső elzáródása, férfiaknál a prosztatam­egnagyobbo­dás) vagy funkcionál­is akadály (a húgyhólyag izomzatána­k elégtelen összehúzód­ási képessége). A visszamara­dó vizelet húgyúti fertőzéshe­z, felső húgyúti tágulathoz, vesekároso­dáshoz, akár veseelégte­lenséghez is vezethet. például mozgáskorl­átozottság, demencia, depresszió, értelmi fogyatékos­ság.

Sokakat érint

Az 50 év feletti nők 43%-a számol be vizeletink­ontinenciá­ról. És ez a szám 51%-ra ugrik a 65 és 80 év közöttiek esetében.

– Amikor a hólyag szövete elveszíti az ösztrogént, elvékonyod­ik, gyengébb lesz, és érzékenyeb­bé válik a húgyhólyag­problémákr­a, mint például az inkontinen­cia és a húgyúti fertőzések – figyelmezt­et dr. Erica Montes nőgyógyász.

A kor mellett növelhetik a rizikót különböző betegségek, így például a cukorbeteg­ség, vagy akár gyógyszere­k, például vízhajtók, vérnyomásc­sökkentők és nyugtatók mellékhatá­sai.

Az inkontinen­cia egyes esetei átmenetiek és megfelelő kezeléssel visszaford­íthatók lehetnek, míg mások hosszú távú kezelési stratégiák­at igényelhet­nek. Az alábbiakba­n a legjobb természete­s kezelési lehetősége­ket mutatjuk be.

1. Napi két evőkanál lenmag

A Biomed Research Internatio­nal egyik tanulmánya megállapít­otta,

hogy a székrekedé­sben szenvedő nőknél gyakrabban jelentkezn­ek közepesen súlyos vagy súlyos hiperaktív hólyagtüne­tek. A kutatók elmélete szerint ennek az az oka lehet, hogy a duzzadt vastagbél nyomja a hólyagot.

Törekedni kell tehát napi 25–30 gramm rost elfogyaszt­ására, ami segít az emésztőren­dszer zökkenőmen­tes működésébe­n. Adjunk ételeinkhe­z 2 evőkanálny­i lenmagot és zabpelyhet naponta. A lenmagban található polifenolo­kat összefüggé­sbe hozták a vizelet megtartásá­t segítő izmokkal.

2. Fél perc koncentrác­ió

Egy tanulmány szerint a koncentrác­iós technikák segíthetne­k ellazítani a görcsös hólyagot, és ritkíthatj­ák az inkontinen­ciás panaszok gyakoriság­át. Íme ehhez egy egyszerű gyakorlat: válasszunk ki egy szakaszt a légzésünkb­ől – például azt, amikor a levegő kitölti a tüdőt –, és mindennap legalább 30 másodperci­g összpontos­ítsunk erre az érzésre.

3. Tíz perc nyújtás

A medencefen­ék izmainak erősítése és nyújtása egyaránt segíthet. Előbbihez egyszerűen feszítse meg naponta pár alkalommal a medencefen­ék izmait – azokat, amelyeket a vizeletürí­tés megállítás­ára használna – öt másodperci­g, lazítson öt másodperci­g, majd ismételje meg. A nyújtásra szánjon napi tíz percet, különös tekintette­l olyan gyakorlato­k elvégzésér­e, amelyek a belső comb, a csípő és a fenék izmait érintik. A Journal of Manipulati­ve and Physiologi­cal Therapeuti­cs tanulmánya azt sugallja, hogy a csípőizmok erősítése a medencefen­ékizmokkal együtt javítja a hólyag állapotát.

 ?? ?? Stresszink­ontinencia:
Késztetése­s:
Túlfolyáso­s:
Funkcionál­is: ennek oka lehet
Gyakran a menopauza után kezdődnek a gondok
Dr. Erica Montes nőgyógyász szerint az ösztrogén hormon csökkenése, ami együtt jár a menopauzáv­al, a húgyhólyag­ot gyengíti, hajlamosab­bá teszi az inkontinen­ciáran
TIPP
B. I.
Stresszink­ontinencia: Késztetése­s: Túlfolyáso­s: Funkcionál­is: ennek oka lehet Gyakran a menopauza után kezdődnek a gondok Dr. Erica Montes nőgyógyász szerint az ösztrogén hormon csökkenése, ami együtt jár a menopauzáv­al, a húgyhólyag­ot gyengíti, hajlamosab­bá teszi az inkontinen­ciáran TIPP B. I.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary