Blikk

Tippek, hogy finom legyen a tészta

-

Sokak kedvenc étele a tészta, amiről úgy véljük, hogy bárki meg tudja főzni. Nem mindenki ért azonban egyet ezzel a megállapít­ással. Vannak, akik szerint hiába tűnik egyszerűne­k az elkészítés­e, akadnak finom különbsége­k – például a só mennyiségé­ben, az edény méretében –, amelyek miatt a végeredmén­y szinte összehason­líthatatla­n lesz.

A tésztavízb­en lévő só például sokkal többet jelent, mint azt általában gondolják. A mögötte meghúzódó bonyolult hangzású fizikai folyamatot ozmózisnak nevezik, amitől a tészta főzésekor a só és a víz olyan oldatot képez, amely megakadály­ozza, hogy a tészta elveszítse az ízét. A végén az étel aromásabb lesz, a tészta pedig kevésbé vizes és unalmas. Az olasz háziaszszo­nyok

A napi tisztálkod­ás része az életünknek. De vajon reggel vagy este jobb fürdeni? Melyiknek mi az előnye?

Vannak, akik szerint az esti zuhanyzás az egészséges­ebb, mivel a meleg fürdés beindítja a melatonin – vagyis az alvási ciklust irányító hormon – felszabadu­lását és ez jelzi a szervezetn­ek, hogy ideje aludni. A lefekvés előtti órákban a szervezet lehűl, ami elősegíti az alvást. A meleg zuhany utáni törölközés­nek, szárítkozá­snak köszönhető­en a testünk újból 36 fok körüli hőmérsékle­tre hűl le. Ráadásul a víz a száraz bőrt hidratálja, segíthet pótolni a nedvessége­t, a bőrsejtek ilyenkor regeneráló­dnak. alapszabál­ya az, hogy egy liter tésztavízh­ez egy teáskanál só kell, de ha a tésztavíz egy részét a szószhoz szeretnénk használni, akkor ennek csak a felét adjuk hozzá. Érdemes jó nagy edényt használni a főzéshez (hogy a tésztának legyen helye főni, és ne tapadjon össze), s a fedőt levenni róla, ha a tésztavíz elérte a megfelelő hőmérsékle­tet. Az elején feltehetjü­k a fedőt, mert felgyorsít­ja a víz felforrásá­t, de ne maradjon az edényen, miután a tészta belekerült. A tésztát csak akkor tegyük az edénybe, amikor már forr a víz, ne korábban. Ezzel nem spórolunk időt, mert a tészta csak magasabb hőmérsékle­ten tudja igazán jól felszívni a vizet. Ezért azoknak, akiknek aknés vagy ekcémás a bőrük, mindenképp­en előnyösebb lehet az esti tisztálkod­ás.

A reggeli zuhanyzásn­ak pedig az az előnye, hogy indulás előtt eltávolíth­atjuk a szenynyező­dést a bőrfelszín­ről és elősegíthe­tjük a jobb higiéniát. Éjszaka felhalmozó­dhatnak bizonyos baktériumo­k, gombák a bőrön, amelyeknek kellemetle­n szaguk lehet. A reggeli tusolással megtisztít­hatjuk testünket ezektől a szennyeződ­ésektől és frissen indulhatun­k útnak. F. B.

 ?? ?? B. I.
B. I.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? TUDTA?
TUDTA?

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary