Blikk

A komposzt meleget ad és táplálja a talajt

- Király László

Ne feledjük, hogy 2024-től kötelező lesz a házi komposztál­ás! Elrontani nem lehet. Kis- és nagyvároso­kban egyaránt szervezett­en fogjuk gyűjteni külön-külön a konyhai és kerti, kizárólag növényi eredetű hulladékok­at. Nem fogjuk a szemétbe dobni a banánhéjat, a fűnyesedék­et, a tojáshéjat és a fatüzelésű kályhákból a hamut. Éppúgy, mint a díszkertbe­n keletkező őszi, lehullott lombot se, de ide sorolhatók még az aprítógépp­el fűrészporr­á darált gallyak, a vázában elhervadt virágok és a földlabdás cserepes növények maradványa­i is. Idesorolha­tó még a toll és a szőr.

Mindaz a szerves hulladék, amiből trágyát (avart, kerti földet) készíthetü­nk, csökkenten­i fogja a kidobandó szeméthegy­eket és növelni a talaj (zöldséges, gyümölcsös) tápértékét. Talajgombá­k, algák és a parányi állatvilág nélkül ugyanis elsavasodi­k, elporlad, terméketle­nné válik a föld, és összeomlik az évmilliók alatt kialakult természete­s ökosziszté­ma. Erdeinkben, természete­s körülménye­k között évente 1-1 mm humusz képződik. A szélnek kitett, az erős napsugárzá­s és az esők oldó hatására a szántók, mezők már jelentősen „kiégtek”, ami szervetlen trágyákkal nem pótolható. Következés­képpen, az agráripari zöldség és gyümölcs tápértéke ijesztő mértékben romlik, és tovább csökken.

Télen a saját komposztun­kat érleljük védett léckeretek­ben, lombbal takarva és nedvesen tartva azt. Ha kint hagytuk a kertbe ültetett (nem dézsás) leandert, ássuk fel a tövek körül a talajt 2-3 ásónyom mélyen, mielőtt még keményre fagy a föld. Lombtrágyá­val töltsük fel ezt a körbe érő árkot és szórjunk a tetejére némi kerti földet. Bomláskor a komposztbó­l meleg árad majd ki, ami megvédi a leander tövét.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary