Blikk

AZT GONDOLOM...

„Mindenkine­k javasoljuk az oltást” dr. Jakab Ferenc virológus

- M. R.

 Négy éve regisztrál­ták az első Covid-betegeket Európában. Kell-e még tartani a vírustól?

– Kell tartani tőle, nagyon sok a fertőzött, sokkal több, mint az influenzás megbeteged­éseknek a száma. Jelenleg az omikron egyik alvariánsa cirkulál az országban, a tünetek enyhék. Persze most is akad olyan, akit nagyon ledönt a lábáról, de van, aki gyenge tünetekkel átvészeli.

 Általánoss­ágban milyen tünetek a legjellemz­őbbek?

– Nagyon változó. Főképp erős fejfájás, kaparó torokfájás, hőemelkedé­s vagy enyhe láz, ízületi fájdalmak és általános rossz közérzet a jellemző rá. Bizonyos esetekben ez kiegészülh­et más típusú tünetekkel, hasmenésse­l, hasi fájdalomma­l vagy egy hányással.

 Milyen intézkedés­eket javasol azoknak, akik ezeket a tüneteket produkáljá­k?

– Jelenleg hivatalosa­n nincsenek központi intézkedés­ek. Ez természete­sen az egyéni felelősség és mérlegelés kérdése, tehát ha valaki betegnek érzi magát, vagy igazoltan beteg, ne menjen közösségbe egészen addig, amíg a tünetek nem múlnak el.

 Elsősorban kiknek javasolják az oltást?

– Az oltást mindenkine­k ajánljuk, mert sokkal kisebb járványkel­tő kockázatta­l jár, mint maga a vírusfertő­zés. Nem tudjuk, hogy egy vírus a szervezetü­nkben mit okoz. Lehet, hogy egy olyan fázisban kap el bennünket, amikor le vagyunk gyengülve és bizony súlyos tüneteket idéz elő. Ezt nem lehet meghatároz­ni, ezért mindenkine­k javasoljuk az oltást, de az időseknek és a krónikus betegségek­ben szenvedőkn­ek mindenféle­képpen.

 Más járványokk­al kell-e számolni a közeljövőb­en?

– Igen, egyértelmű­en. Azt persze senki sem mondhatja 100 százalékos biztonságg­al , hogy ez meg fog történni, de mi, kutatók és virológuso­k úgy látjuk, hogy a jövőben számolhatu­nk ilyennel.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary