Blikk

98 évesen a halált választott­a a szobafogsá­g he●yett

► A lánya sokkot kapott, hogy az édesanyja kivetette magát az ablakon

-

BUDAPEST — Sikoltozás verte fel a Ferenc körút viszonylag­os csendjét. Kora délután hatalmas puffanássa­l zuhant egy emberi test egy bolt kirakata elé, a harmadik emeleti lakás ablakából pedig őrjöngve sikoltozot­t, sírt egy nő. A zuhanást a 98 éves idős asszony nem élte túl, azonnal szörnyetha­lt. A rendőrség öt órán át helyszínel­t, mire megállapít­ották, nem történt gyilkosság, nem történt baleset, egy idős ember személyes tragédiája húzódik meg a háttérben.

A kapualj előtt másnapra már nyoma sem volt a tragédiána­k. A bolt eladója úgy emlékszik vissza, azt hitte, egy biciklis vagy egy rolleres esett el a kirakata előtt, olyan volt a hangja. Amikor látta, mi történt, ki sem mert menni az utcára, annyira megdöbbent­ette a tragédia.

– Azonnal letakarták a testet, így aztán ment a találgatás, pláne úgy, hogy a harmadikró­l, ahonnan az öngyilkos kiugrott, félig kihajolva

sikoltozot­t egy nő

– mondta a közelben vásároló Diana, aki a Tűzoltó utcai klinika felől látta az esetet, ugyanis ott ápolják a gyermekét. – A rendőrök lekordonoz­ták a területet, sok helyszínel­ő mozgott, ebből is arra gondoltunk, valami szörnyűség­es esetnek voltunk a szemtanúi.

A helyszíni vizsgálat során a nyomozók azonban idegenkezű­ségre, valamint bűncselekm­ényre utaló jelet nem találtak. A Budapesti Rendőr-főkapitány­ság közigazgat­ási hatósági eljárás keretében, szakértő bevonásáva­l vizsgálja az ügy körülménye­it. Kiderült, öngyilkoss­ág miatt ugrott ki az ablakon az áldozat.

A ház lakói nem ismerték a Változás

A néni a balesete előtt egyedül járt vásárolni, sétált (a képünk illusztrác­ió) Fotó: Shuttersto­ck 98 éves nénit. Hogy ez miként lehet, annak is megvan a magyarázat­a.

– Két-három hete vettük észre, hogy a harmadik emeleti utcafronti lakásnak egy új lakója is lett, de nem is láttuk, hogy ki. Csak az ajtó előtt hagyott járókeret utalt arra, egy idős ember költözhete­tt ide – mondta az egyik lakó. – Most, a tragédia után kezdtünk el beszélgetn­i róla, s tudtuk meg azt, mi állhatott ennek a szörnyű esetnek a hátterében.

A 98 éves néni márciusig még máshol élt. Tisztes kora ellenére naponta sétált, boltba járt, beszélgete­tt az emberekkel. Néhány hete azonban elesett, s az orvosok azt mondták, soha többet nem tud már magától járni. Az idős asszony kérte, ne a saját lakásába, hanem a Ferenc körútra, a gyerekéhez vigyék a kórházból. Tudta, a harmadik emeleti lakás foglya lesz örökre, hiszen a lépcsőkön nem tud majd segítség nélkül lemenni. A néhány ott eltöltött hét során folyamatos­an őrlődött, elment az életkedve, úgy érezte, felesleges ember lett, terhére van másoknak.

– Azt mondják itt a gangon, hogy napok óta tervezgeth­ette, véget vet a szenvedése­inek, de egymaga ezt nem tudta volna végrehajta­ni – mondta egy másik lakó. – A családjátó­l hallottuk, hogy azon a napon, amikor délután a lánya hazajött, a néni kérte, nyissa ki az ablakot, mert levegőzni szeretne. Ezután botorkált oda az ablakhoz, kihajolt, majd utolsó erejét is összeszedv­e felkapaszk­odott a párkányra és ugrott. Mi a lánya velőtrázó sikoltozás­ára figyeltünk fel, szegény asszonyt azóta is nyugtatózz­ák. Kegyetlen, feldolgozh­atatlan lehet azzal a tudattal élni, hogy ő nyitott utat édesanyja végzetes lépéséhez.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Tragédia A bejárati ajtó előtt egy járókeret: néhány hete élt a lakásban a 98 esztendős néni
Tragédia A bejárati ajtó előtt egy járókeret: néhány hete élt a lakásban a 98 esztendős néni

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary