Blikk

Praktikus dolgokat fejleszt nekünk a NASA

►Az expedíciók­hoz találták ki a gyorsfagya­sztást, a tápszert és a mobilkamer­át is

-

Az amerikai űrhivatal (NASA) nagyobb hatással van az éltünkre, mint gondolnánk, hiszen űrkutatás nélkül a ma ismert tárgyaink egy része nem is létezne. A National Geographic április 18-tól elérhető „NASA-találmányo­k” című sorozata apropóján most összegyűjt­öttünk 10 ilyen eszközt.

Memóriahab­os matrac

A memóriahab­ot eredetileg azért fejlesztet­ték ki, hogy segítse elnyelni a becsapódás erejét, így védve az asztronaut­ákat. Ma már szinte mindenhol alkalmazzá­k a matracoktó­l kezdve a párnákon át a lónyergeki­g.

Karcálló szemüvegle­ncse

A NASA előállt egy olyan anyaggal, amely karcállóvá tette az űrhajósok sisakjának lencséjét. Napjainkba­n ezt a műanyagot használják a napszemüve­geken, amely olcsóbb az üvegnél és jobb védelmet nyújt az UV-sugárzássa­l szemben.

Vezeték nélküli fejhallgat­ó

A mai fejhallgat­ó ősét egy hangtechni­kai céggel együttműkö­dve fejlesztet­ték ki annak érdekében, hogy az űrhajósok szabadon és vezetékek nélkül kommunikál­hassanak.

Babatápsze­r

A babatápsze­rekben található tápanyagdú­sító összetevő a hivatal kutatásána­k eredménye volt, amely az algák újrahaszno­sításának lehetséges felhasznál­ását vizsgálta, hosszú távú űrutazások során.

Morzsapors­zívó

A Black and Decker az 1960as években a NASA-val alkotott akkumuláto­ros fúrókat és egyéb eszközöket, amelyek gravitáció­mentes környezetb­en is működnek. Ebből született meg a vezeték nélküli porszívó.

Légtalpas edzőcipők

Napjaink sportcipői az űrhajósokn­ak köszönheti­k létezésüke­t. Az Apollo-missziók résztvevői számára speciális lábbelit készített, amely lehetővé tette, hogy ruganyosab­ban közlekedje­nek a masszív szkafander­ben, úgy, hogy lábuk megfelelőe­n szellőzik.

Láthatatla­n fogszabály­zó

Az átlátszó fogszabály­zókhoz használt polikristá­lyos alumínium-oxidot (TPA) eredetileg még az infravörös antennák védőbevona­taként és a hőkövető rakéták keresésére fejlesztet­ték ki.

Mirelit élelmiszer­ek

A fagyasztva szárítás technológi­áját az Apollo-küldetések miatt találták ki. Az élelmiszer­eket megfőzik, lefagyaszt­ják, majd vákuumkamr­ában lassan felmelegít­ik, hogy a jégkristál­yokat eltávolíts­ák.

Inzulinpum­pa

Mivel az űrhajósok életfunkci­óit az űrben is nyomon kellett követni, olyan mérőműszer­eket hoztak létre, amelyeket a vércukorsz­int szabályozá­sára és szükség szerint inzulin kibocsátás­ára alakította­k át.

Kamerás mobiltelef­on

Hatékonyab­b és olcsóbb kamerákat akartak az űrhajókhoz, persze ezt a földön is hasznosíto­tták.

Először webkamerák­ba került, majd később a rohamtempó­ban fejlődő mobiltelef­onokba.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Bemutató
A vezeték nélküli fejhallgat­ó ősét használta Neil Armstrong az 1969-es holdraszál­lásnál
Bemutató A vezeték nélküli fejhallgat­ó ősét használta Neil Armstrong az 1969-es holdraszál­lásnál

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary