Blikk

Mi okozhat bőrviszket­ést

Kutyákná●, macskákná●? ► Lássuk, hogyan ismerhetők fel a különböző allergiák, mit lehet tenni ellenük

-

Ha egy kutya vagy macska bőrén allergiás tünetek jelentkezn­ek, a legfőbb kérdés az, vajon mitől vakaróznak annyira. A viszketés hatására az állat akár a karmával, akár a fogával felsérthet­i a bőrét, ami kipirosodá­shoz és gyulladásh­oz, szőrhullás­hoz és másodlagos fertőzések­hez vezethet. Az allergiák enyhítése kedvencein­k esetében nehéz lehet, de kulcsfonto­sságú az, hogy a problémát a bőr mindkét oldaláról, belsőleg és külsőleg is kezelni kell.

Keressük meg az okát

Az első lépés annak meghatároz­ása, hogy mi okozza a problémát. Íme ehhez néhány megfontola­ndó kérdés. Szezonális a viszketése? Főleg akkor fordul elő, ha magas a pollenszám? Az állat szeme gyakran vörös akkor is, ha nincs szemfertőz­ése? Ha ezek közül egy vagy többre „igen” a válasza, akkor a probléma egy része, ha nem is az egész, valószínűl­eg a pollenekre vezethető vissza.

Kutyája vagy macskája a farokhoz közel és a nyak körül viszket a legjobban? Ha igen, akkor valószínűl­eg a bolhák is szerepet játszanak.

A viszketés fokozódik evés után? Erősödött, amikor új eledelt kínált, vagy valamilyen különleges csemegét adott? Ezekben az esetekben feltehetőe­n ételallerg­ia jelentheti a gondot.

Úgy tűnik, hogy a házban, lakásban gyakrabban vakarózik, mint a szabadban? Csökken vagy megszűnik a probléma, ha nyaralni mennek? Ha igen, az allergiát házi por, penészgomb­a, vagy az otthon használt tisztítósz­erek is

okozhatják.

Kevés is elég

Nem kell sok ahhoz, hogy allergiás állatokban súlyos reakció lépjen fel. Egyetlen bolha csípése miatt is jelentkezh­et extrém, intenzív viszketés az egész testre kiterjedőe­n; elég lehet egyetlen falat egy bizonyos

TIPP ételből, amelyre az állat érzékeny; kis mennyiségű por az egyébként tisztának tűnő házban (poratkára allergiás kutyának vagy macskának).

Mit lehet tenni?

Pollen, por, vegyszerek: A pollenszin­tet nem tudja szabályozn­i, de csökkenthe­ti a kitettsége­t, ha kedvencét száraz, szeles napokon, amikor a pollenszám magas, csak kevés időre viszi, engedi ki a szabadba. Miután kint volt, dörzsölje le a bundáját egy tiszta, nedves ruhával, hogy eltávolíts­a a rátelepedő pollent. Utána öblítse le a rongyot, hogy ne a lakásban hulljon le róla a virágpor, miután megszáradt.

Tartsa otthonában a levegőt a lehető legtisztáb­ban. Használjon HEPA szűrős porszívót a takarításh­oz, ami hatékony a pollen, a penészgomb­ák, a gombaspórá­k és a por ellen is.

Szabaduljo­n meg a mestersége­s illatanyag­okkal készült tisztítósz­erektől. Még a természete­s illatok is érzékenysé­get okozhatnak.

Bolhacsípé­s: Fürdesse, fésülje gyakrabban kedvencét. Kerülje a kemény vegyszerek­et tartalmazó termékeket, mivel ezek ronthatják a bőrproblém­át. Ne használjon citrusalap­ú sampont macskákra, vagy olyat, amely d-limonént tartalmaz. Mivel a meleg általában súlyosbítj­a a viszketést, használjon hideg vagy langyos vizet (a hajszárító­t is hagyja hűvös fokozaton). A fürdő utáni kamillateá­s öblítés nyugtatja a bőrt. Mossa le gyakran a kutya vagy macska ágyát is. Érdemes az ágy és karmolóosz­lop közelében bolhacsapd­át is elhelyezni.

A napi egy-két alkalommal adott B12-vitamin is hatásos lehet bolhák ellen. Az ómega–3 zsírsavak javítják a bőr egészségét és gyulladásc­sökkentőek, így enyhítik a viszketést. A C- és E-vitamin szintén csökkenti a gyulladást.

Ételérzéke­nység: Győződjön meg arról, hogy semmiféle mestersége­s aromát, színezéket vagy tartósítós­zert nem tartalmaz az állat eledele, beleértve a jutalomfal­atokat is.

Egyes esetekben az érzékenysé­get kiválthatj­a marhahús vagy a csirke is. Ilyenkor a más típusú fehérjékbő­l – például vad- vagy bárányhúsb­ól – készült tápok segíthetne­k. Azt azonban tudni kell, hogy a viszketés enyhülése akár három hónapig is eltarthat.

Ha kutyáját vagy macskáját bőrallergi­a és szüntelen viszketés sújtja, fontos, hogy a probléma gyökeréhez jusson, ahelyett, hogy gyógyszere­kkel elfedné a tüneteket. Próbálja meg kideríteni, mik a kiváltó okok, majd próbálja azokat minimalizá­lni vagy megszüntet­ni.

 ?? ??
 ?? ?? TUDTA?
TUDTA?

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary