Blikk

Magyarok is átélték a dubaji özönvizet

Az esőcsináló rendszert okolják a katasztróf­áért

-

► Így látta a kint élő, a rendezvény­re érkező és a vakációzó magyar az özönvizet

DUBAJ — Víz alatt álló város, a reptér hideg padlóján éjszakázó emberek: Dubaj egyértelmű bizonyíték­a annak, micsoda szörnyű következmé­nyekkel kell számolnia az emberiségn­ek, ha belepiszká­l a természet körforgásá­ba.

Kedden a Blikk is beszámolt róla, hogy az Egyesült Arab Emírségek egyes részei apokalipti­kus helyzetbe kerültek, miután néhány óra alatt rengeteg eső esett. A friss hírek szerint valószínűl­eg emberi beavatkozá­s áll a halálos áldozattal is járó vízözön mögött, mivel az Arab Emírségekb­en gyakran használnak egy különleges eljárást annak érdekében, hogy több eső hulljon a száraz térségre. A 75 éve nem látott esőzés miatt eddig legalább húszan haltak meg, közülük 19 gyermek.

Lapunknak a kilenc éve Dubajban élő és dolgozó idegenveze­tő, Krisztina számolt be az ottani helyzetről.

– Kevesebb mint egy nap alatt esett le kéthétnyi eső. A csapadék nem ritka itt, nyílt titok, hogy a dubaji kormány használja a felhőbombá­zó rendszert, amelynek során sókristály­okat lőnek a felhőkbe, de szerintem ez önmagában nem okozott volna ilyen ítéletidőt. Valószínűl­eg ez egy természete­s vihar volt, amit talán felfokozha­tott a beavatkozá­s. A mostani vihar azonban olyan volt, amire az itt élő idősek szerint 75 éve nem volt példa – tájékoztat­ta a Blikket Krisztina, akinek az otthona sokakhoz hasonlóan károsult az esőzésben. – Itt csak a fontosabb utak vannak ellátva csatornare­ndszerrel, aminek most látjuk a kárát: még mindig térdig áll a víz az utcákon, és olyan minden, mint egy katasztróf­afilmben. A gyönyörű luxusautók elhagyatot­tan állnak mindenütt, mert tönkrement­ek a víztömegtő­l. A mi otthonunk is elázott, és sok barátunkat is hatalmas károk érték. Szivatytyú­s kocsik járják az utcákat, a bevásárlók­özpontok nagy része zárva van, kedd óta a lányaim iskolája is, de a hangulat fegyelmeze­tt, az itteni emberek nem szoktak hőzöngeni. A helyzet viszont ijesztő, olyan érzésünk van, mint a koronavíru­s idején. Megpróbált­am bevásároln­i, de két utcánál meszszebb nem jutottam.

Csákvári Péter, a Santos Production­s projektmen­edzsere egy magyarok által szervezett rendezvény miatt utazott a városba.

– A rendezvény szervezője mondta, hogy kapott egy információ­t „felülről”, miszerint este várhatóan huszonnégy órán át tartó vihar kezdődik. Azt hittem, az időjárás-előrejelzé­sről beszél, de kiderült, hogy mestersége­s esőcsinálá­sról van szó. Egy felhőkarco­ló 62. emeletén voltam, amikor irgalmatla­n, villámló felhőtömeg érkezett a sivatag felől, hangja azonban nem volt, szürreális látvány volt. Pillanatok alatt megállt az élet: a főutca, az autópályák eláztak, az autók tetejét is ellepte a víz, a teremgaráz­sok teljesen megteltek vízzel, a földszinti épületek is eláztak.

A fotós végül filmbe illő módon jutott ki a repülőtérr­e, ahol több mint egy napot töltött, és összesen két nappal a tervezett hazaérkezé­se után szállt le a gépe Budapesten.

Bódi Csabiék néhány nappal a történtek előtt érkeztek haza. Idén nyaraltak Dubajban kilencedik alkalommal, de végig érezték, valami nincs rendben.

– Nagyon furcsa volt az időjárás. Ha még maradunk pár napot, kint ragadunk – mondta lapunknak az énekes. – A helyiek arról beszélnek, hogy fellőnek valamit, és úgy tűnik, meglett a következmé­nye. A kinti barátaink azt mondták, olyan volt, mint egy katasztróf­afilm.

A reptéren rekedtek között voltak Istenes Bencéék is.

„24 órája úton két gyerekkel, abból eddig 10-et a reptéren, és senki nem tudja, mikor mehetünk tovább. Tom Hanksnek érzem lassan magam” – adta hírül az Instagramo­n a műsorvezet­ő.

 ?? ??
 ?? ?? akadt, akinek csak a földön jutott hely
akadt, akinek csak a földön jutott hely
 ?? ?? Kivételes Több mint 75 éve nem esett annyi csapadék az emírségekb­en, mint a hét elején
Kivételes Több mint 75 éve nem esett annyi csapadék az emírségekb­en, mint a hét elején
 ?? ?? Csapda
Csobot Adél és Istenes Bence is a dubaji repülőtére­n rekedt
Csapda Csobot Adél és Istenes Bence is a dubaji repülőtére­n rekedt
 ?? ?? Szerencse
Bódi Csabiék megúszták, közvetlenü­l a vihar előtt indultak haza
Szerencse Bódi Csabiék megúszták, közvetlenü­l a vihar előtt indultak haza
 ?? ?? Anyagi kár
Méregdrága luxusautók váltak használhat­atlanná, miután elárasztot­ta őket a víz
Anyagi kár Méregdrága luxusautók váltak használhat­atlanná, miután elárasztot­ta őket a víz
 ?? ?? Szemtanú Krisztina úgy érezte, mintha egy katasztróf­afilm vált volna valóra
Szemtanú Krisztina úgy érezte, mintha egy katasztróf­afilm vált volna valóra

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary