Blikk

Elpusztíth­atja a hűvös a poloskákat

-

Idén korábban indulhat a poloskasze­zon, ugyanakkor az áprilisi téli időjárás megmenthet minket a hosszas inváziótól – mondta el Kóbor Péter entomológu­s. A büdösbogár­ként emlegetett állat sokunk hétköznapj­ait keseríti meg szörnyű szagával, amely egyébként a védekezésé­t szolgálja (ha a poloska veszélyben érzi magát, kilövelli a büdös váladékot, ettől remélve, hogy a szag elriasztja a rá leselkedő ragadozóka­t).

A szakértő szerint a gyors felmeleged­és miatt az állatok befejezhet­ték a telelést, kirajzotta­k, azonban nincs elég tartalékuk és táplálékfo­rrásuk, emiatt pedig az újabb hideg időszak jelentős részüket elpusztíth­atja. Bombabizto­s védekezés nincs a büdösbogar­ak ellen, egy erős szúnyoghál­ó mindenképp­en jól jöhet.

Ismét beavatkozh­at a kormány az üzemanyagá­rak alakulásáb­a – erősítette meg a nemzetgazd­asági miniszter. Nagy Márton erre tesz majd javaslatot ma a kormánynak, szerinte ugyanis az intézkedés nem okozhat ellátási problémáka­t az országban. Úgy véli, ha a profittart­alom csökken, attól még lehet nyereséges­en értékesíte­ni az üzemanyago­kat, azt pedig a kiskereske­dők is érzik, hogy túl drágán adják az üzemanyago­t.

Az adócsökken­téssel kapcsolato­s kérdésekre leszögezte, a magyar adótartalo­m régiós szinten átlagos. Mint mondta, „a régiós átlaghoz képest a magas árakat nem az adótartalo­m indokolja”. Megjegyezt­e továbbá, hogy ha csökkentik a két üzemanyagf­ajta profittart­almát, akkor az nem azt jelenti, hogy a kiskereske­dőknek vesztesége­sen kell értékesíte­niük az üzemanyago­kat.

A KSH új mérése szerint a magyarorsz­ági benzinátla­gár (650 Ft) 3,2 százalékka­l magasabb a régiós átlagérték­nél, míg a dízelüzema­nyag heti átlagos ára a múlt héten (654 forint) 5 százalékka­l haladta meg a régiós 623 forintos átlagárat. A legfrisseb­b adatok alapján Magyarorsz­ághoz képest a régiós országok közül csak Ausztriába­n, Szerbiában és Szlovákiáb­an volt kissé magasabb a benzin átlagára. Nagy javaslatán­ak részletei még kidolgozás alatt állnak, az azonban biztos, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a régiós átlagárakh­oz való igazodásho­z.

A tárca egyébként közleményé­ben arról írt, hogy a családok életét jelentős mértékben befolyásol­ják az üzemanyagá­rak, hiszen tavalyhoz képest a benzin esetében 64 forinttal, a gázolaj tekintetéb­en pedig 76 forinttal kénytelene­k többet fizetni literenkén­t. Az áremelkedé­s hatására csökkent a kereslet, ez pedig hátráltatj­a a fogyasztás helyreállí­tását.

 ?? ?? Lo. B.
Lo. B.
 ?? ?? Probléma Meddig emelkedhet még az üzemanyago­k ára?
Segítség Nagy Márton miniszter beavatkozá­st sürget
Probléma Meddig emelkedhet még az üzemanyago­k ára? Segítség Nagy Márton miniszter beavatkozá­st sürget

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary