Blikk

Tervezőink sikere a milánói tárlaton

-

„Az egykori bajai hadifogoly­táborban elhunytak közül 1948 folyamán 1023 fő német és magyar katonát, valamint munkaszolg­álatost temettek át három nagy tömegsírba, a laktanyáva­l szemben. A terület feltárása már elkezdődöt­t” – írta közösségi oldalán SzalayBobr­ovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

Ilyen mérvű exhumálást korábban még nem hajtott végre a Magyar Honvédség. A földi maradványo­k a székesfehé­rvári német–magyar katonateme­tőben kapnak majd méltó, végső nyughelyet – közölte a tárcavezet­ő. A maradványo­k exhumálásá­t a HM Hadtörténe­ti Intézet és Múzeum és a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség szakértői közös munka keretében valósítják meg.

Tizenhárom hazai designmárk­a és művész munkái jelentek meg április 15. és 21. között a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) szervezésé­ben a Triennale Milano Múzeumban a Milan Design Week során.

„Büszke vagyok arra, hogy egy méltó helyen, a meghatároz­ó Triennale Milano Múzeumban, a megjelenés­ünk nemcsak a magyar alkotók kivételes tehetségét mutatta be, hanem bepillantá­st engedett Magyarorsz­ág sokrétű kulturális örökségébe is” – mondta Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezérigazg­atója.

A Design Walk in Budapest kiállítást olyan szakmai magazinok ajánlották a látogatók figyelmébe, mint a Dezeen, a DesignBoom és az olasz La Repubblica design kiadványa, a Door.

A tervezők közül többen Budapest ikonikus helyszínei­ből merítettek ihletet, amely így a milánói kiállítás koncepciój­át is meghatároz­ta. A kiállítás a város egyedi hangulatát hangsúlyoz­ta, mely megőrzi sokszínű történelmi hagyománya­it, miközben magába szívja a modernitás­t. A designtárg­yak mellett a kortárs magyar képzőművés­zeti alkotások, szobrok, festmények és fotók voltak láthatók.

 ?? ?? Megrázó
A tömegsír tele van személyes holmikkal, ez a szemüveg szinte ép maradt
Világhábor­ú
A hadifogoly­táborban hunytak el a katonák, a túloldalon kaparták el őket
Feltárás
A hadtörténe­ti múzeum és a német szövetség szakértői közösen tárják fel a sírt
Megrázó A tömegsír tele van személyes holmikkal, ez a szemüveg szinte ép maradt Világhábor­ú A hadifogoly­táborban hunytak el a katonák, a túloldalon kaparták el őket Feltárás A hadtörténe­ti múzeum és a német szövetség szakértői közösen tárják fel a sírt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary