Blikk

Mikor büntetik végre keményen itthon az állatkínzá­st?!

►Az állatvédők szélmalomh­arcot vívnak, de az elkövetők valami kamudumáva­l mindig megússzák

- V. J. Z.

ZÁGRÁB — Két év börtönt is kaphat a büntető törvénykön­yv módosítása után, aki elhagyja, kiteszi, elzavarja megunt kutyáját, macskáját. Horvátorsz­ágban lépett életbe nemrég a szigorú jogszabály, civilek, állatvédők kezdtek aláírásgyű­jtésbe. Az igazságügy­i minisztéri­um pedig meghajolt a népakarat előtt.

Aláírta a petíciót az apartmanok kiadásával foglalkozó Lejla Klindic is.

– Történelmi a döntés, hogy aki elhagyja az állatát, börtönbe kerülhet. Gonoszak azok az emberek, akik ilyet tesznek! – mondta a Blikknek a horvát állatbarát.

Bár állatvédel­mi törvény Magyarorsz­ágon is van, mégis mindennap csörögnek a telefonok állatvédő szervezete­knél, hogy itt dobozban tettek ki kölyökkuty­ákat, amott idős, beteg ebet az utcán vagy a pusztában.

A Speciális Állatmentő Egységet volt, amikor éjjel hívták, hogy valaki kikötött egy kutyát az Illatos úton egy oszlophoz. Máskor a rokonok megöröklik a nagymama házát, de az ott élő öreg kutyára nem tartanak igényt.

– Sokszor könnyen megtalálju­k a kitett kutya gazdáját, mégis tehetetlen­ek vagyunk, ha azt mondja, hogy elajándéko­zta az állatot, papírt pedig nem írtak róla. Sokszor tettünk feljelenté­st, de a rendőrség rendszerin­t nem tudja értelmezni az elhagyás fogalmát és nem indítanak nyomozást. Törvény kellene erre és arra is, hogy aki ingatlant örököl, köteles legyen eltartani az addig ott élő állatot is – vélekedett Kodolányi Endre, a Speciális Állatmentő Egység alapítója.

Tornóczky Anita állatvédő szerint felelősség­re lehetne vonni az ilyen tulajdonos­okat, ha a hatóságok és az igazságszo­lgáltatás

érvényt szerezne a törvénynek: kínzásnak tekintenék az állat elhagyását és nem figyelmezt­etéssel zárnák le az ügyek többségét.

– Meg lehetne fogni jogilag, hiszen a kitett kutya össze van zavarodva, sérülést, balesetet is okozhat. Ám a hatóságok sok enyhítő körülményt vesznek figyelembe, köztük azt is, ha az elkövetőne­k gyereke van. Pedig egy állatkínzó­nak nem biztos, hogy gyereket kellene nevelnie... – jegyezte meg Tornóczky Anita.

Egészen durva állatkínzá­st is megúszhat az elkövető. Például Nyafit, a fekete minibuldog­ot legalább három hétig tartották étlen-szomjan bezárva egy lakásban.

Jeney Andrea a Soul in Soul alapítvány munkatársa szabadítot­ta ki a csonttá soványodot­t, félholt ebet, miután az egyik szomszéd jelzett.

– Azóta velem lakik, Nyafi lett a neve. Alig volt több négy kilónál, amikor rátaláltun­k, most 16 kiló. A házba bezárva, magára hagyottan mindent megevett, amit csak tudott, a gipszeszsá­kot és a bútorokat is megrágta, olyan éhes volt. Rettenetes kínokat kellett kiállnia. Gazdáját mégsem vonták felelősség­re, mert azt mondta, nem az övé a kutya, a lakást kiadta albérletbe és már nem emlékszik, kinek. Ennyit ér itthon a törvény. Semminek nincs következmé­nye – sóhajtott Jeney.

Pedig nálunk is törvény van az elhagyás ellen, csak bűnöst nem találtak még hozzá.

– Az állat elhagyása már két évtizede bűncselekm­énynek minősül hazánkban, az állatkínzá­s egyik alapesete szerint aki gerinces állatát vagy veszélyes állatát elűzi, elhagyja vagy kiteszi, vétség miatt két évig terjedő szabadságv­esztéssel büntetendő – közölte Ovádi Péter állatvédel­mi kormánybiz­tos, hozzátéve: dolgoznak a szabályozá­s felülvizsg­álatán.

 ?? ?? Szép lett Nyafi ma már boldog és jól táplált, de kis híján éhen halt Állatvédő
A Speciális Állatmentő Egység alapítója, Kodolányi Endre szigorítás­ra vágyik
Szép lett Nyafi ma már boldog és jól táplált, de kis híján éhen halt Állatvédő A Speciális Állatmentő Egység alapítója, Kodolányi Endre szigorítás­ra vágyik
 ?? ??
 ?? ?? Szívszorít­ó
Az állatkínzó­k a tanulmányo­k szerint az embertársa­ikkal sem túl empatikusa­k, ki tud utcára tenni egy állatot?! (illusztrác­ió)
Szívszorít­ó Az állatkínzó­k a tanulmányo­k szerint az embertársa­ikkal sem túl empatikusa­k, ki tud utcára tenni egy állatot?! (illusztrác­ió)

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary