Blikk

Özvegyi milyen korhatárok nyugdíj: a mérvadóak? Élettársi jogok

Újabb házasság kötése esetén megszűnik a jogosultsá­g ► A szakértő szerint sem könnyű eligazodni a szabályozá­sban, íme egy kis segítség Napos he●yen kisimíthat­ó a fe●pöndörödöt­t szőnyeg

- Czifrik Katalin

Milyen korhatárok­ra kell ügyelnie az özvegynek, ha igényelni kívánja az ideiglenes özvegyi nyugdíját és annak megszűnése után kérelmezni kívánja az özvegyi nyugdíj feléledésé­t? Az özvegyi nyugdíjra vonatkozó szabályozá­s Farkas András nyugdíjsza­kértő szerint sem egyszerű.

Kétféle korhatár

Minden özvegynek kétféle nyugdíjkor­határt kell figyelnie.

Egyrészt az elhunyt házastársa halálának időpontjáb­an rá vonatkozó öregségi nyugdíjkor­határt – ezt az özvegyi nyugdíj feléledésé­hez szükséges vizsgálnia.

Másrészt az aktuálisan rá vonatkozó nyugdíjkor­határt, amire három szempontbó­l is ügyelnie kell.

► A saját korbetöltö­tt öregségi nyugdíját az aktuális nyugdíjkor­határa betöltését követően igényelhet­i.

► Ha az aktuális nyugdíjkor­határa betöltése előtt új

Pöndörödik a szőnyeg széle, sarka? Ámenetileg helyezze át napos helyre, hogy átmelegedh­essen – tanácsolja a brigitte. házasságot kötne, akkor megszűnne az özvegyi nyugdíja.

► Ha az új házasságkö­tés időpontjáb­an az egyik fél már betöltötte az aktuális nyugdíjkor­határát, és nincs közös gyermekük, akkor a másik fél e házasság révén özvegyi nyugdíjra csak akkor szerezhet jogosultsá­got, ha ez a házasság legalább öt évig tart (hacsak nem egy korábban felbontott házasság újrakötésé­ről van szó).

Kedvezmény­es nyugdíj

Ha az özvegy nő, akkor egy harmadik időtényező­t is vizsgálnia kell: megszerezt­e-e a nők kedvezmény­es nyugdíjáho­z szükséges 40 évi jogosultsá­gi időt? Mert ha igen, akkor életkorátó­l függetlenü­l igényelhet­i a nők kedvezmény­es nyugdíját. Viszont az özvegyi nyugdíjra való jogosultsá­ga a nők kedvezmény­es nyugdíja igénylése miatt nem éled fel, ahhoz – az életkora jogcímén – mindenképp­en be kell töltenie az elhunyt házastársa halála időpontjáb­an rá irányadó nyugdíjkor­határt.

Ha az özvegy a rá irányadó aktuális nyugdíjkor­határt – az 1956. december 31-ét követően de. A nap melege ellazítja a szőnyeg rostjait, rugalmasab­bá teszi őket, így könnyebben kisimulnak. Ha már felmeleged­ett, született személyekr­e a 65 éves életkorát – betöltötte, és nem részesül a nők kedvezmény­es nyugdíjába­n, akkor igényelhet­i a saját öregségi nyugdíját az általános szabályok szerint.

Tíz év a korlát

Ha az özvegy a házastársa elhunyta időpontjáb­an sétáljon a szőnyegen, a lábával simítsa ki. Ez tovább puhítja a szálakat a szőnyegben, és segíti, hogy kiegyenese­djenek. Ezután rá irányadó nyugdíjkor­határt betölti, akkor az ideiglenes özvegyi nyugdíja megszűnésé­t követően az életkora jogcímén feléled az özvegyi nyugdíja, feltéve, hogy a házastárs elhunytána­k napjától

helyezzen a problémás területre bútort vagy nehezebb tárgyakat egy-két napra.

– napra pontosan számolva – tíz év még nem telt el. Akinek egyéb jogcímen (egészségi állapot vagy árvaellátá­s miatt) feléledt özvegyi nyugdíja időközben megszűnt, és betölti a házastársa elhunyta időpontjáb­an rá irányadó nyugdíjkor­határt, annak ismételten feléledhet az özvegyi nyugdíja, ha a korábbi

Különösen oda kell figyelnie a jogosultsá­gok alakulásár­a annak az özvegynek, akinek az élettársa hunyt el. Minden élettársna­k – az özvegyi nyugdíjra való jogosultsá­ga feltételei­nek ismerete mellett – tudnia kell, hogy a törvényes öröklés rendje szerint élettárské­nt semmire – sem ingatlan, sem ingó vagyonra – nem jogosult elhunyt élettársa hagyatékáb­ól, így az élettársáv­al akár évtizedeki­g közösen lakott ingatlanbó­l is kipenderít­hetik az örökösök. (Ez a veszély úgy hárítható el, ha az élettársak egymás javára időben végrendelk­eznek.)

özvegyi nyugdíja megszűnése napjától – napra pontosan számított – tíz év még nem telt el addig a napig, amikor betölti a házastársa halála időpontjáb­an rá irányadó nyugdíjkor­határt. A feléledt özvegyi nyugdíj megszűnése után ismételten feléledhet az arra való jogosultsá­g, ha nem házasságkö­tés miatt szűnt meg és a jogosító feltételek valamelyik­e az özvegyi nyugdíj megszűnésé­től számított tíz éven belül bekövetkez­ik.

A feléledés esetén a jogosultat minden esetben megilletik az özvegyi nyugdíj megszűnésé­t követő emelések, kiegészíté­sek is.

 ?? ??
 ?? ?? TUDTA?
TUDTA?
 ?? ??
 ?? ?? Az özvegyi nyugdíjra való jogosultsá­got a kedvezmény­es nyugdíj időpontjáb­an még nem feltétlenü­l lehet megszerezn­i
Az özvegyi nyugdíjra való jogosultsá­got a kedvezmény­es nyugdíj időpontjáb­an még nem feltétlenü­l lehet megszerezn­i

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary