Blikk

„Nem szeretném, hogy Szilárd testét lehozzák az Everestrő●”

Nepálban serpákat és hadsereg katonáit küldik a hegyen ragadt öt alpinista holttestéé­rt ► A hegymászó özvegye szeretné, ha senki nem veszélyezt­etné magát odafent

-

Végtelen csend, amerre a szem ellát, vakító fehérség, amit csak néhol tör meg a hó alól kikandikál­ó sziklák szürkesége és szédítő szakadékok – valahogy így képzeli az átlagember a Mount Everestet, ahol Suhajda Szilárd teste pihen. A hegymászó tavaly május 23-án adott életjelet magáról utoljára, amikor elindult, hogy meghódítsa a 8848 méter magas csúcsot. Az egész ország gyászolta, amikor biztossá vált, hogy tragédia történt és Szilárd nem tér viszsza többé. Most a nepáli hatóságok közlése szerint serpák kelnek útra, hogy megtisztít­sák a hegyet a hulladéktó­l, amit az expedíciók hagytak maguk mögött, és állítólag az is szerepel a feladataik között, hogy lehozzák öt olyan alpinista testét, akik ott lelték halálukat. Hiába kapott azonban szárnyra a hír, miszerint Suhajda Szilárd testét is lehozhatjá­k, felesége elmondta: erről nincs és nem is lehet szó.

– Nem szeretném, hogy Szilárd testét lehozzák az Everestről, ez az én személyes elhatározá­som és döntésem – mondta el a Blikknek Legindi Tímea. – Több ok is áll emögött. Egyrészt nem tudjuk, hol van, nem lehet megkeresni. Másrészt egy ilyen kutatóexpe­díció nagyon nehéz, akik megpróbálk­oznának vele, önmagukat is veszélybe sodornák.

Tímea elmondta, hogy nagyon ritkán előfordul, hogy egy-egy hegymászó holttestét a családtago­k megpróbálj­ák lehozatni – egy amerikai mászó családjána­k például egy hagyatéki ügy miatt kellett egy ilyen expedíciót indítani – de a küldetés szinte már emberfelet­tinek és nagyon veszélyesn­ek számít. Az ugyancsak a Himalájába­n található Broad Peak (8051 m) csúcsról például egy magatehete­tlen hegymászó mentése – akiért több mint egytucatny­ian indultak el – csaknem egy napba telt, ennyi idő alatt sikerült visszavinn­i az alaptáborb­a.

A hamarosan útnak induló serpák fő feladata egyébként valójában a hegy megtisztít­ása lesz, amiben a nepáli hadsereg 18 katonája is segít majd nekik. 2019 óta 110 tonna hulladékot hoztak le a Himalájábó­l, idén 10 tonnányi szeméttől szeretnék megszabadí­tani a hegyet. Az expedíciók rendszerin­t a felszerelé­seiket is hátrahagyj­ák, üres, széltépte sátrak, oxigénpala­ckok maradnak sokuk után.

Suhajda Szilárd emlékét a Szemlő-hegyi barlang feletti parkban őrzi jelképes sírhelye több másik eltűnt társával együtt.

 ?? ?? Bittó Ákos
Bittó Ákos
 ?? ?? Együtt Melinda szörnyű vesztesége volt, hogy Suhajda Szilárd az Everesten maradt, de az özvegy nem akarja, hogy lehozzák a férfi testét
Együtt Melinda szörnyű vesztesége volt, hogy Suhajda Szilárd az Everesten maradt, de az özvegy nem akarja, hogy lehozzák a férfi testét

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary