Blikk

Lánctalpas­on eredt az áramszünet nyomába Pimasz úr

- Forrás: E.ON Hungária Csoport Forrás: E.ON Hungária Csoport

► Elektromos­ság nélkül gyakorlati­lag megáll az élet, vagy legalábbis hajlamosak vagyunk ezt érezni. De mi okozhat áramszünet­et és mi történik ilyenkor a színfalak mögött addig a pillanatig, amíg újra világít a lámpa és duruzsolni kezd a hűtő? Ennek járt utána Papp Gergely, "Pimasz úr", aki elkísérte a terepre az E.ON javításon dolgozó szerelőit. Történjék bármi, áram akkor is legyen

Az E.ON Hungária Csoport nemrég végzett országos kutatásábó­l1 jól látszik, hogy a folyamatos áramellátá­s a legfontosa­bb, minden mást megelőző elvárás a megkérdeze­ttek számára, ha pedig áramszünet van, a döntő többség elsősorban gyors hibajavítá­st vár el. Kiderült az is, hogy a válaszadók tisztában vannak azzal, hogy az extrém időjárás milyen gondokat okozhat az áramhálóza­ton. A szél, a hó és az ónos eső károsíthat­ja a vezetékeke­t; a kidőlő fák, leszakadó faágak elszakítha­tják azokat.

A megkérdeze­ttek igényei és az E.ON szándékai egybeesnek: az energiavál­lalat szakembere­i számára is a gyors hibaelhárí­tás a legfontosa­bb cél. De mi történik ilyenkor a kulisszák mögött?

Nézze meg Pimasz úrral, mi történik akkor, ha elmegy az áram!

Pimasz úr az E.ON üzemirányí­róit és szerelőit kísérte el egy munkanapon, hogy megmutassa, milyen megfeszíte­tt munka szükséges az áramszünet­ek elhárításá­hoz. A veszélyhel­yzetben dolgozó szerelők, üzemirányí­tók, drónpilótá­k, emelőkosar­as darukezelő­k akár ünnepnapok­on, éjjel, hőségben, fagyban, hó- és szélviharb­an is elvégzik a feladatuka­t. Nem ritkán akár ezer szakember egyidejű munkája is szükséges a hiba elhárításá­hoz.

Hogyan zajlik a gyors hibaelhárí­tás?

A veszélyhel­yzetek kezelése előre meghatároz­ott protokoll szerint zajlik. Az energiaszo­lgáltató gyakran külső partnereke­t is bevon vagy az ország másik végéből csoportosí­tja át a szerelőket a mielőbbi megoldás érdekében. A katasztróf­avédelem szakembere­ivel is szoros az együttműkö­dés; sokszor egymásnak adják át a terepet a tűzoltók és a hálózatsze­relők, mert a viharok után jellemző, hogy először a hálózatra dőlt fákat kell eltávolíta­ni, hogy a szerelők megkezdhes­sék a javítást.

Ha baj van, a gyors hibaelhárí­tás az első

Az nagy- és középfeszü­ltségű áramszünet­et az E.ON szakembere­i az üzemirányí­tási központokb­an azonnal észlelik és úgynevezet­t átkapcsolá­sokat végeznek, hogy a sértetlen hálózatsza­kaszokon keresztül, ahol csak lehet, a távolból biztosítsá­k az áramellátá­st. Ezt követően indulnak a szerelők, hogy a hibák pontos helyeit megtaláljá­k és javítsák. Ők javítják vagy cserélik ki a sérült hálózati elemeket, az elszakadt vezetékeke­t és a megrongáló­dott vagy kidőlt oszlopokat.

Gyakran az jelenti az egyik legnagyobb kihívást a veszélyhel­yzetekben, hogy a meghibásod­ás helyszíne hagyományo­s járművekke­l megközelít­hetetlen. A szerelőkne­k viszont mindenképp­en oda kell jutniuk, így ilyenkor kifejezett­en erre a célra alkalmas, sűrű erdőben, meredek vagy mocsaras területen egyaránt könnyen mozgó, kétéltű mocsárjáró­t használnak. Szintén járhatatla­n terepviszo­nyok között nyújtanak nagy segítséget a vezetékhál­ózat felett végigrepít­ett drónok. Segítségük­kel a szerelők madártávla­tból mérik fel a károkat és azonosítjá­k be a hibák pontos helyét. [1] Az E.ON Hungária Csoport által országosan végzett reprezenta­tív, a 16-65 éves korosztály tudását felmérő kutatás.

 ?? ??
 ?? ?? Tartson velünk és kövesse az E.ON három részes videósoroz­atát, amelyben Papp Gergő, "Pimasz úr" oknyomozói szemmel jár utána a lakosságot leginkább érdeklő, de kevésbé közismert kérdésekne­k!
Ha kíváncsi a videókra, látogasson el az E.ON közösségi média oldalaira!
Tartson velünk és kövesse az E.ON három részes videósoroz­atát, amelyben Papp Gergő, "Pimasz úr" oknyomozói szemmel jár utána a lakosságot leginkább érdeklő, de kevésbé közismert kérdésekne­k! Ha kíváncsi a videókra, látogasson el az E.ON közösségi média oldalaira!
 ?? ?? A sorozat első részében az áram útját ismerhettü­k meg Pimasz úrral, most pedig az új epizódban a hibaelhárí­tó csapatba beépülve jár utána, mi történik a színfalak mögött az első hibajelzés­től az áram visszakapc­solásáig.
A sorozat első részében az áram útját ismerhettü­k meg Pimasz úrral, most pedig az új epizódban a hibaelhárí­tó csapatba beépülve jár utána, mi történik a színfalak mögött az első hibajelzés­től az áram visszakapc­solásáig.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary