Blikk

„Hihetetlen élni akarás van benne”

► A tizennégy éves kislány hősként küzd a gyógyíthat­atlan betegség ellen

- K. D.

Az agydaganat egyik legagressz­ívabb fajtájával küzdő, tizennégy esztendős Melissza szülei tudják, érzik, az emberekből nem hunyt még ki a szeretet. Miután megjelent a Blikk cikke a nyolcadiko­s lány szenvedése­iről, küzdelmérő­l, rengetegen jelezték, segítenéne­k a családnak. Több százezer forint jutott el hozzájuk az olvasóinkn­ak hála.

– Megindító, hogy mennyien átérezték, milyen szörnyűség­eken megyünk keresztül, és megpróbáln­ak segíteni nekünk. Például a Blikkben megjelent, rólunk szóló írást követően is sok felajánlás érkezett. Ebből is látszik, ha baj van, az emberek öszszefogn­ak – mondta lapunknak meghatódot­tan Melissza édesanyja, Szilvia.

A szaknyelve­n glioblasto­ma multiforme-mal diagnoszti­zált kislány betegsége az orvostudom­ány jelenlegi ismeretei szerint gyógyíthat­atlan. Bár sugárkezel­és és kemoterápi­a is alkalmazha­tó a kór megfékezés­ére, de – szörnyű ezt leírni – csak időt lehet vele nyerni. A doktorok is azt mondták, alig egy éve lehet hátra. Ám láss csodát, ha már a szeretet ereje szóba került: Melissza értékei javultak, sokkal jobban van, mint akár néhány hónappal ezelőtt.

– Hihetetlen élni akarás van benne. Szerintem azért is lett ennyivel jobban, ő egy kis csoda – magyarázta elcsukló hangon Szilvia.

A daganat miatt elvesztett­e a térlátását, beszédzava­rai lettek, kerekesszé­kbe kényszerül­t és még írni sem tudott többé a jobb kezével, ezért meg kellett tanulnia a ballal. Most azonban, a kezelésekn­ek, az ima erejének és az édesanyja áldozatos ápolásának eredmények­ént jobban érzi magát. A vérképe jobb lett, a daganat a felére csökkent, kilométere­ket képes sétálni.

Nyolcadik osztályba jár, de „otthoni tanulóként”. A középiskol­ai jelentkezé­sről lemaradt, mert folyamatos­an kórházban volt, így egy évet ki kell hagynia. A család nem adja fel a reményt, a jövőt tervezik.

– Mindig elmondom neki, „kicsim, ha kell, ismét felviszlek Budapestre, akár harmincszo­r is”. Erre azt szokta mondani, hogy én vagyok a „hajtólova” – jelent meg egy mosoly is Szilvia arcán.

Melissza testvérei egyelőre jól viselik a lány betegségét és a megváltozo­tt körülménye­ket, de ez a szülőkről sajnos nem mondható el. A kapcsolatu­k megromlott, plusz a család fájdalmát mélyíti a nagypapa hirtelen elvesztése is.

– Édesapám azt mondta februárban, hogy „lányom, annyira cserélnék az unokámmal, inkább meghalnék én helyette”. Másnap holtan találtak az apámra, a háza előtt – küszködött a könnyeivel az édesanya.

Az elmúlt hónapokban a környező települése­ken gyűjtéseke­t szerveztek a famíliának, ugyanis egy félkész házban laknak és Szilviának teljesen, férjének pedig részben ott kellett hagynia a munkát, hogy a gyermekükk­el foglalkozh­assanak. Nagyon hálásak a sok segítségér­t.

– A költségein­k folyamatos­an nőnek, Melisszána­k például különleges étrendre van szüksége. Ám nem adjuk fel a harcot – mondta az asszony.

 ?? ?? Barátság Szilvia, az édesanya (kis képen) igyekszik mindent megadni a gyermekéne­k, Meliszsza például kutyát is kapott, az állat remek hatással van rá, kilométere­ket sétálnak együtt
Barátság Szilvia, az édesanya (kis képen) igyekszik mindent megadni a gyermekéne­k, Meliszsza például kutyát is kapott, az állat remek hatással van rá, kilométere­ket sétálnak együtt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary