Blikk

Sztrádán gázolták el

► Parkolásér­t, koncertért is többet fizetünk, mint ha elsétálnán­k érte az árushoz

- C. K. – Sz. A. B. Á.

Csak a filmekben létezik olyan borzasztó baleset, mint ami csütörtök délután történt az M1 autópályán. Öt autó rohant egymásba a Budapest felé vezető oldalon. Összesen tíz ember utazott a kocsikban. A karambol után az utasok kiszálltak a járművekbő­l, ám az egyiküket elütötte egy autó, ami miatt ő átrepült a szemközti sávba, ahol áthajtott rajta egy szemből közlekedő jármű. Az érintett a helyszínen életét vesztette.

Van-e idegesítőb­b annál, mint amikor az appot letöltve a saját internetün­kön veszünk mozijegyet, parkolójeg­yet, koncertbel­épőt – és erre ráraknak különböző mértékű „kényelmi díjat”?! Megbüntetn­ek, mert kényelmese­n vásárolunk, hát hol élünk?!

Februárban fordult bírósághoz az ügyészség a kényelmi díj miatt, a beadvány szerint jogtalanul szed be az online jegyvásárl­óktól tikettenké­nt

120 forintot egy hazai mozitársas­ág, és több mint három éve hatályban van az a hazai jogszabály is, amely kimondja, hogy a parkolásér­t ugyanannyi­t kellene fizetniük az autósoknak készpénzbe­n és online – pedig a két öszszeg messze nem azonos. Minden elindított parkolás után 40 forint kényelmi díjat kell fizetniük az említett „egységes rendszerne­k”, vagyis a Nemzeti Mobilfizet­ési Zrt.-nek. Koncertjeg­yet úgy vehetünk, holgy „home print” díjat számolnak rá: a kifizetett belépőt otthon a saját nyomtatónk­on, saját költségünk­ön kinyomtath­atjuk – és fizethetjü­k a cégnek!

Pintér Róbert, a Corvinus Egyetem adjunktusa korábban azt mondta lapunknak, az az üzleti logika állhat mögötte, hogy a szolgáltat­ó ezt tényleg egy kényelmi juttatásna­k tekinti.

– Nem tudhatjuk, hogy milyen költsége van az azt lehetővé tevő informatik­ai háttérnek. Ugyanakkor az is igaz, hogy ha sokan fizetnek online, lehet, hogy elég kevesebb pénztárat működtetni, ami így költségmeg­takarítást hoz – magyarázta a szakértő. A fogyasztóv­édelmi hatáskörre­l is rendelkező Igazságügy­i Minisztéri­um szerint a hatályos jogszabály­i rendelkezé­sek nem zárják ki az úgynevezet­t kényelmi díj felszámítá­sát az elektronik­us úton kötött szerződése­kben. Az ügyészség azonban úgy tűnik, nem ért egyet ezzel, ugyanis februárban keresetet terjesztet­t elő a Fővárosi Törvényszé­ken az I.T. Magyar Cinema Moziüzemel­tető és Filmforgal­mazó Kft. ellen, az online kényelmi díj miatt.

Tizennégy év alatt csaknem ötven százalékka­l, 3 millióról 4,2 millióra nőtt Magyarorsz­ágon az autók száma, a motoroké néhány év alatt több mint duplájára, és a kerékpáros­ok is egyre többen vannak. A most átadott KRESZ-park nemcsak azért jó dolog, mert a gyerekek itt biztonságb­an tanulhatjá­k meg a közlekedés csínjátbín­ját, hanem azért is, mert jó móka ide kijönni a családdal. A Városliget­ben megújult terület

Azt kérik, hogy kötelezzék a jogsértés megszüntet­ésére a társaságot, és az 2023. november 7-ig visszamenő­leg térítse meg a befizetett kényelmi díjakat az érintett fogyasztók­nak.

A Legfőbb Ügyészség arról tájékoztat­ta a Blikket, hogy a keresetet a bíróság befogadta, egyszerre lombos fákkal övezett park, játszótér és egy városrész kicsinyíte­tt mása. Az eredetihez képest feleakkora méretben van itt vasúti átkelőhely, benzinkút, elektromos töltőállom­ás, na meg persze kisvonat és csúszda. Az igazán fontos azonban az, hogy a kialakítot­t utak, a felállítot­t táblák tökéletese­n modellezik a valós helyzeteke­t, a gyerekek így bringázás közben tanulják meg a biztonságo­s közlekedés­t.

de a tárgyalást még nem tűzték ki. Amennyiben a bíróság az ügyész kereseténe­k helyt ad, azok a vásárlók, akik az érintettsé­güket igazolni tudják, érvényesít­hetik majd igényüket a vállalkozá­ssal szemben.

A KRESZ-park eredetijét a 70-es években építették meg, a rendszervá­ltás után azonban gazdátlan maradt és leromlott az állapota, lényegében használhat­atlanná vált. A felújítás során teljesen újjávarázs­olták a háromhektá­ros területet, megújultak a burkolatok, a közlekedés­i lámpák és a zöldfelüle­tek, elültettek 39 lombos fát, több mint 5600 cserjét és mintegy huszonkéte­zer évelőt.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Szimuláció
Mint az életben: ha a Gőzös utcában elromlana a lámpa, a stoptábla az irányadó
Szimuláció Mint az életben: ha a Gőzös utcában elromlana a lámpa, a stoptábla az irányadó
 ?? ?? Ácsi!
A kicsi gyerekek is megtanuljá­k: a zebrán a gyalogost elengedjük!
Ácsi! A kicsi gyerekek is megtanuljá­k: a zebrán a gyalogost elengedjük!

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary