Blikk

Alonso csodacsapa­tot csinált a Leverkusen­ből

► Utcát kivánnak elnevezni a spanyol labdarúgóe­dzőről a német városban

-

Elfogytak a jelzők a Bayer Leverkusen labdarúgóc­sapatára, amely a portugál Benfica európai veretlensé­gi sorozatát döntötte meg, és már 49 mérkőzés óta nem talált legyőzőre. Ami még ennél is feltűnőbb, és a gárda önbizalmát mutatja, hogy a 90. perc után eddig 14 alkalommal szerzett gólt vagy gólokat és méltán szolgált rá a Németorszá­gban már elterjedt becenevére: Neverlusen, azaz a szójátékot magyarra lefordítva, sosem veszítő. Ez az Európa-liga csütörtöki elődöntőjé­ben sem volt másképp, hiszen a már német bajnok együttes a 82. percben még kétgólos hátrányban volt, de negyedóra alatt, a 97. percben egyenlítet­t a Roma ellen, és 4-2-es összesítés­sel jutott be a döntőbe, ahol az ellenfele a szintén olasz Atalanta lesz.

Hogy mi áll a hihetetlen menetelés mögött? Talán helyesebb a kérdés úgy, hogy ki?

– Nem fogunk változtatn­i, úgy folytatjuk, ahogy eddig – mondta a döntőbe jutás után Xabi Alonso. Az ilyen és ehhez hasonló szerény és alázatos kijelentés­ei miatt is imádott vezetőedző a válasz a kérdésre.

A spanyol tréner 2017-ben, 36 évesen vonult vissza az aktív futballtól, egy évvel később a Real Madrid U13-as csapatának edzője volt, majd 2019-től a Real Sociedad harmadoszt­ályban szereplő együttesén­ek trénere lett, amelyet 2021-ben feljuttato­tt a másodosztá­lyba. Aztán áttette székhelyét Leverkusen­be, s alig másfél év alatt bajnokcsap­atot faragott a Bayerből. A német klub először nyerte meg a Bundesligá­t és a város lakói és szurkolói azt kezdeménye­zik, hogy utcát neveznek el Xabi Alonsóról.

Pedig döcögős volt a kezdet. Kieső helyen vette át a csapatot, és bár az első meccsén 4-0-ra nyert a Schalke ellen, a következő hét téttalálko­zón mindössze hat pontot szerzett a gárdával. Aztán valami megváltozo­tt. Egyik siker követte a másikat, miközben a legutóbbi vereség olyan régen volt, hogy sokan talán már nem is emlékeznek rá: a Leverkusen még a 2022–23-as bajnokság záró fordulójáb­an a Bochum ellen kapott ki 3-0-ra. Kijelenthe­tő, hogy az idei nyár legnagyobb leverkusen­i „fogása” Alonso megtartása, hiszen csábította őt a Bayern München és a Liverpool is, ám mindkét megaklubot kikosarazt­a.

A német bajnoki cím mellé még májusban két trófea kerülhet a leverkusen­i vitrinbe. Ehhez „csupán” meg kell nyerni Alonsóékna­k az Európa-liga és a Német Kupa döntőjét. Ismerve a spanyolt, a szurkolók már a jövő évi bajnoki duplázást vizionáljá­k...

 ?? ?? Mágus Xabi Alonso verhetetle­n Bundesliga­együttest épített
Csodaidény
A bajnokság megnyerése mellett a Német Kupában és az Európa-ligában is döntőzik a Bayer
Mágus Xabi Alonso verhetetle­n Bundesliga­együttest épített Csodaidény A bajnokság megnyerése mellett a Német Kupában és az Európa-ligában is döntőzik a Bayer

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary