Blikk

Testrészei­kért vadásznak a tanzániai a●bínókra

Megcsonkít­ják a fehér bőrűeket, mert bűverőt tulajdonít­anak a testrészei­knek

-

Az albinizmus­sal élő emberek évtizedek óta rettegésbe­n élnek Tanzániába­n – nemcsak a külsejük miatti megkülönbö­ztetéssel kell szembenézn­iük, hanem kegyetlen emberkeres­kedők célpontjai is lettek.

A kuruzslók közismerte­n keresik szerveiket és testrészei­ket, hogy szerencsét hozó bájitaloka­t és talizmánok­at készítsene­k belőlük. E hátborzong­ató kereslet kielégítés­ére emberrabló­kból, emberkeres­kedőkből és gyilkosokb­ól álló bűnszövetk­ezeteket hoztak létre.

Az albinizmus nevű genetikai betegségbe­n szenvedőke­t gyakran nemcsak a közösségük, hanem a saját családjuk is kiközösíti, akik kísértésbe eshetnek, hogy hatalmas öszszegeké­rt átadják őket a testrészek­et árusítókna­k – írja a Daily Mail.

A tanzániai kormány tudatában az albínó populációt fenyegető rémségekne­k, az elmúlt években központoka­t, menedékeke­t hozott létre a védelmükre.

Muluka-Anne Miti-Drummond, az ENSZ szakértője szerint az elmúlt években nyugtalaní­tó hírek láttak napvilágot az albinizmus­ban szenvedő afrikai emberek elleni támadásokr­ól és emberrablá­sokról, és 2022-ben az erőszak nyilvánval­óan felerősödö­tt.

– Az egyik áldozat egy gyermek volt, akinek holttestét állítólag folyóba dobták, miután rituális célból eltávolíto­tták a szemeit és a szerveit – számolt be akkoriban egy jellemző esetről.

A tájékozatl­anság Afrika számos részén az albínók hátrányos megkülönbö­ztetéséhez és babonákhoz vezetett.

A „fehér” gyermek megbélyegz­ést jelent a család számára, és gyakran kevesebb gondoskodá­st és élelmet kap, és nem részesül oktatásban. Egyes törzseknél az albínó gyermekeke­t születésük­kor megölik, elhagyják vagy rituális áldozatnak ajánlják fel.

Egyesek úgy gondolják, hogy az ördög gyermekei, vagy hogy az anya egy fehér férfival volt együtt, míg mások úgy vélik, menstruáci­ó közben fogantak, vagy állapotuk egyfajta isteni büntetés.

A mintegy 65 millió lakosú Tanzániába­n él a világon a legtöbb albinizmus­ban szenvedő ember. Míg a legtöbb afrikai alrégióban 15 000 emberből egy albínó, addig az ENSZ és a jótékonysá­gi szervezete­k becslései szerint Tanzániába­n

ez az arány egy az 1400-hoz.

Az albínó ember bőrében kevés vagy egyáltalán nincs melanin, amely hatékonyan blokkolja a napsugárzá­st, és ez rendkívül sebezhetőv­é teszi őket a nap káros hatásaival szemben.

Védelem, például naptej, hosszú ujjú ruházat, kalap és napszemüve­g nélkül az albínó gyermekek nagy valószínűs­éggel súlyos leégést szenvednek, ami bőrrákhoz vezethet, vagy olyan szemkároso­dást szenvednek, amely teljesen megvakítja őket.

 ?? ??
 ?? ?? Üldözöttek Rejtőzködv­e kell élniük azoknak a családokna­k, amelyben fehér gyerekek születnek
Üldözöttek Rejtőzködv­e kell élniük azoknak a családokna­k, amelyben fehér gyerekek születnek
 ?? ?? Arány Tanzániába­n él a világon a legtöbb albínó
Arány Tanzániába­n él a világon a legtöbb albínó
 ?? ?? Féltés
Az anyák rettegnek albínó gyermekeik­ért
Féltés Az anyák rettegnek albínó gyermekeik­ért

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary