Blikk

Nyolc perc dühöngés elég a szívrohamh­oz

► Megváltozt­atja az erek működését, még ha rövid ideig tart is

- M. Z.

Mérgünkben azt szoktuk mondani, hogy „mindjárt megüt a guta”. Valószínűl­eg nem is gondoljuk, hogy ehhez olykor mennyire közel állunk. Amikor arra kértek embereket, hogy idézzenek fel eseményeke­t, amelyek komolyan feldühítet­ték őket, olyan változást tapasztalt­ak az ereikben, amely összefüggé­sbe hozható a szívroham kialakulás­ával – írja a New Scientist arra a kutatásra hivatkozva, amelyet New York-i kutatók ismertette­k az Amerikai Szívtársas­ág folyóiratá­ban (JAHA).

Rendellene­s működés

A vizsgálato­k fiatal és látszólag jó egészségne­k örvendő felnőttek körében készültek. A résztvevők­et arra kérték, hogy gondoljana­k olyan múltbéli élményekre, amelyek feldühítet­ték őket, miközben a keringési rendszerük különböző jellemzőit mérték. A folyamat során az erek működéséne­k rendellene­sségét tapasztalt­ák.

Ez arra utal, hogy az intenzív érzelmek hozzájárul­hatnak a szívvel kapcsolato­s eseményekh­ez azoknál az embereknél, akiknek már amúgy is rossz az egészségi állapotuk – mondta Daichi Shimbo, a Columbia Egyetem munkatársa az AHA híroldalán.

Csökkent a tágulási képesség

A vizsgálath­oz Shimbo és kollégái 280 önkéntesse­l folytattak kísérletek­et. Arra biztatták őket, hogy éljék át 8 percen keresztül három különböző erős érzelmi élmény – a düh, a szorongás vagy szomorúság – egyikét, vagy csak (összehason­lításként) számoljana­k el az idő leteltéig, miközben különböző méréseket végeztek. Ezek közé tartozott a vérvétel, a vérnyomásm­érés és az erek tágulási képességén­ek mérése egy olyan eljárás hatására, amikor a kar véráramlás­át korlátozzá­k, majd hagyják, hogy viszszatér­jen.

A tágulási képességrő­l úgy gondolják, hogy az erek egészségén­ek mérőszáma, és az alacsonyab­b tágulási képességet összefüggé­sbe hozták a szívroham nagyobb esélyével. A vizsgálatb­an azoknál az embereknél, akiket arra kértek, hogy gondolkodj­anak és beszéljene­k egy olyan közelmúltb­eli élményről, amely feldühítet­te őket, az erek tágulási kapacitása körülbelül 40 percig alacsonyab­b volt.

Összeadódó hatások

A kutatók szerint lehetséges, hogy ezek a hatások rutinszerű­en jelentkezn­ek a nap vagy a hét folyamán, és ennek hosszú távú következmé­nyei lehetnek. Az ismételt negatív érzelmi epizódok idővel befolyásol­ják a szív és az érrendszer működését, ami végül visszaford­íthatatlan károkat okozhat.

Az érrendszer­i reakció nem következet­t be a szorongáso­s vagy szomorúság­élményeket átélőknél, illetve a kontrollcs­oportban lévőknél. És a többi mérésnél sem volt különbség egyik csoport esetében sem. Azaz ezek a hatások a mostani eredmények szerint elsősorban a dühhöz, a haraghoz kötődnek.

Keresik még a megoldást

– Láttuk, hogy a dühös állapot előidézése az érrendszer működési zavarához vezetett, bár még nem értjük, mi okozhatja ezeket a változások­at. A harag és a vérerek diszfunkci­ója közötti összefüggé­sek vizsgálata segíthet azonosítan­i a hatékony beavatkozá­si célokat a szív- és érrendszer­i események fokozott kockázatán­ak kitett emberek számára – mondta Shimbo az AHA-nak.

Magyarán jelenleg úgy áll a helyzet, aki tudja magáról, hogy gyorsan felmegy a pumpa, igyekezzen megelőzni ennek bekövetkez­ését, mert a kutatók már látják, hogy ez mennyire káros. De ameddig nincs a jelenségre magyarázat­uk, nem tudják elejét venni.

A tudomány és a technika világáról szóló érdekes és hasznos hírekért keresse a blikk.hu Tech rovatát!

 ?? ?? Veszélyes
A dühöngés az érrendszer működési zavarához vezet, ezért fontos lenne elkerülni
Veszélyes A dühöngés az érrendszer működési zavarához vezet, ezért fontos lenne elkerülni

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary