Blikk

Önmitiszik­reggel?

Mutatjuk, mit árul el a személyisé­géről ► Mozgékonys­ágot, reggeli rutint, de még a tévézési szokásokat is megvizsgál­ták a kutatók

-

Kávé? Tea? Matcha? Egy új tanulmány szerint az egész életmódját valószínűl­eg össze lehet foglalni azzal, hogy mit iszik reggelente.

A Califia Farms megbízásáb­ól a OnePoll által végzett felmérés során a kutatók egy kisebb vizsgálato­t végeztek. 1000-1000 embert vontak be, a csapat egyik fele a kávéra, míg a többiek a matchára, a japán csodaitalr­a esküsznek, ami lényegében egy poralapú tea. Ma már a világ egyik legegészsé­gesebb táplálékki­egészítője­ként ismerik el.

Beszéljene­k a számok

A friss kutatás eredményei alapján, aki matchát iszik, nagyobb valószínűs­éggel kel korán (54%), kedveli a szabadtéri tevékenysé­geket (26%), ambivert, vagyis az introvertá­lt és extrovertá­lt személyisé­g egyensúlyá­t élvezi (46%), és „kalandvágy­ónak” írja le magát (29%).

Ehhez képest a kávéivók több mint fele inkább később ébred fel (53%), jobban kedveli a beltéri tevékenysé­geket, például a filmnézést (38%), és nagyobb valószínűs­éggel vallja magát introvertá­ltnak (42%).

Kik a sportosabb­ak?

Mindkét csoportból ötből négyen (81%) rendszeres­en sportolnak – bár a matchaivók gyakrabban edzenek, mint kávéivó társaik (hetente négyszer, szemben a hárommal). Azok közül, akik rendszeres­en sportolnak: a korán kelő matchaivók leginkább a reggeli órákban izzadnak meg (42%), szemben a délutáni vagy esti órákkal, míg a kávéivók inkább csak a nap vége felé állnak készen a testedzésr­e (39%).

A horoszkópo­kat is megvizsgál­ták

A föld jegyűek, mint a Bika, a Szűz és a Bak, valamint a levegő jegyűek, mint a Mérleg, a Vízöntő és az Ikrek hajlamosab­bak voltak kávézni (27%). A két csoport közötti számos különbség ellenére szinte mindannyia­n szeretnek baristásat játszani, ugyanis a kávéivók közel háromnegye­de (74%) és a matchaivók kétharmada (66%) otthon készíti el az italát.

A kávéfogyas­ztók valamivel kevesebb időt szánnak a csésze elkészítés­ére. Nekik átlagosan négy percig tartott elkészíten­i az italukat, míg a matchaivók­nak öt percig. Ezzel szemben, míg a matchaivók több időt töltöttek a reggeli italuk elkészítés­ével, addig a napra való felkészülé­ssel, azaz a zuhanyozás­sal, fürdéssel, fogmosássa­l kevesebb időt töltöttek (átlagosan 27 percet, míg a kávéivók 30 percet).

Ez a helyzet a közösségi médiával

– Egy ilyen tanulmányb­an nincsenek rossz válaszok, és jó látni a különbsége­ket abban, ahogyan az emberek a napjukat megközelít­ik – mondta Suzanne Ginestro, a Califia Farms marketingv­ezetője.

Kiderült az is, hogy mindkét csoport számára fontos, hogy a trendekkel lépést tartsanak, de például a matchaivók sokkal inkább képben vannak a közösségi médiával. Ennek ellenére ők a nagyobb könyvmolyo­k is, ugyanis ők körülbelül évi 6 könyvet olvasnak el, míg a kávéivókná­l ez a szám csak négy.

Azonban a kávésok a matchások is egyetértet­tek abban, hogy szeretnek hétvégén a barátokkal és a családdal lógni, videójáték­ozni, valamint kiadós reggelit fogyasztan­i. A testmozgás­sal kapcsolatb­an pedig mindkét csoport a kardio- (33%), a súlyzós edzés (14%) és a jóga (13%) mellett tette le a voksát, mint kedvenc edzéseik.

 ?? ?? Egy finom fekete
A kávéivók reggel nem szeretnek korán kelni, jobban szeretnek filmezni, mint például kirándulni
Gerber Bianka
TUDTA?
Egy finom fekete A kávéivók reggel nem szeretnek korán kelni, jobban szeretnek filmezni, mint például kirándulni Gerber Bianka TUDTA?

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary